A Fitch Ratings értékelése az Eximbankról

A nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings megerősítette az Eximbank hosszú- és rövid lejáratú adós 'BBB/F-2' hitelbesorolását, amely összhangban áll a Magyar Állam besorolásával. Az Eximbank kiemelt szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok támogatásában, amit a hitelminősítő is elismer.

A Fitch Ratings június 18-án közzétett jelentésében ismét megerősítette az Eximbank befektetésre ajánlott 'BBB/F-2' besorolását, és az elsőbbségi fedezetlen kötvényeinek minősítését 'BBB'-re értékelte. A pénzintézet nemzetközi minősítése a Magyar Állam által nyújtott készfizető kezesség miatt egyezik meg az állam minősítésével, amely összes forrásbevonást lefedő, és az EXIM törvényben rögzített.

A hitelminősítő szerint az Eximbank rendelkezik elegendő állami finanszírozással a tervezett hitelállomány-növekedéshez. A banknak jó hozzáférése van a nemzetközi tőke- és pénzpiacokhoz, a magyar pénzügyi szektor likviditása magas, és a hosszú távú finanszírozási profilja korlátozza a refinanszírozási kockázatokat. A 18,8%-os tőkemegfelelési mutató jelentős tartalékot képez a szabályozói minimumkövetelmények felett.

Az Eximbank 2023-ban jelentős növekedést ért el: a mérlegfőösszeg több mint 74%-kal, 3642 milliárd forintra emelkedett, a hitelállomány pedig 50%-os növekedéssel közelítette meg a 2500 milliárd forintot az év végére. A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel 1444 milliárd forint volt, így a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta.

A pénzügyi intézmény 2023 tavaszán 1,25 milliárd dollár értékű sikeres devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, ami a Magyar Állam kibocsátásait leszámítva az egyik legnagyobb tranzakció volt a magyar tőkepiacok történetében. Ősszel további 1 milliárd euró értékű kötvényt értékesített a nemzetközi tőkepiacokon több mint 10 év után.

Az EXIM Magyarország 2023 februárjában indította el a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, kezdetben 700 milliárd forintos keretösszeggel, amit a nagy érdeklődésre tekintettel 1000 milliárd forintra növeltek. A program célja a hazai vállalatok versenyképességének és beruházások ösztönzésének elősegítése volt. A hitelprogram keretét 2024 elején további 200 milliárd forinttal bővítették, így összesen 1200 milliárd forint áll rendelkezésre a magyar vállalkozások számára.