100-szoros teljesítménynövekedést ígér egy új fejlesztés

A finn Flow Computing egy olyan technológiát fejlesztett ki, amely akár százszorosára is képes növelni a mobilok és laptopok processzorainak teljesítményét.

A processzorok fejlődése óriási ugrásokat tett meg az évek során, azonban a finn Flow Computing cég új ötlettel állt elő, amely további jelentős sebességnövekedést ígér. A vállalat egy párhuzamos feldolgozó egységet (PPU) fejlesztett ki, amelyet a processzoron belül vagy azon kívül is el lehet helyezni, és amely akár 100-szoros teljesítménynövekedést is képes biztosítani.

A fejlesztés kapcsán felmerült kritikák ellenére a finn startup állítja, hogy elképzelésük megvalósítható, és a PPU architektúra visszafelé is kompatibilis a meglévő szoftverekkel, így azokat nem szükséges módosítani a plusz teljesítmény kiaknázásához. Timo Valtonen, a Flow társalapítója szerint a fejlesztés olyan hatással lesz a processzorokra, mintha egy zsúfolt autóútból többsávos autópálya válna.

A Flow Computing szerint a technológia nemcsak a hagyományos számítógépekben, hanem mobilokban és szuperszámítógépekben is alkalmazható lesz, ami jelentős sebességnövekedést hozhat mind a hétköznapi felhasználók, mind a tudományos projekteket végzők számára.

A fejlesztés megvalósítási időablaka egyelőre ismeretlen, de a cég már jelentős, 4 millió eurós befektetést kapott a technológia továbbfejlesztésére.