Kirúgott munkavállaló 251 millió forintos kárt okozott volt munkaadójának

Két nap alatt 180 szerver állományait törölte az a férfi, aki kirúgása után akart bosszút állni volt munkáltatóján. Bár próbált észrevétlen maradni, végül lebukott, így most börtön vár rá.

Két év nyolc hónap börtönt kapott egy indiai férfi, miután kiderült, hogy kirúgása után bosszút állt a volt munkáltatóján, ezzel jelentős kárt okozva a cégnek. A Tom’s Hardware szerint a 39 éves Kandula Nagaraju a National Computer Systems (NCS) nevű szingapúri vállalatnál dolgozott, és számítógépes anyagokhoz való jogosulatlan hozzáférés vádjában találták bűnösnek.

Az NCS, amely egy jelentős informatikai szolgáltató Délkelet-Ázsiában, több mint 13 000 alkalmazottat foglalkoztat, többek között Ausztráliában, Hongkongban, Kínában és Indiában is jelen van. Nagaraju a minőségbiztosítási rendszeren dolgozott, ahol a tesztszervereket használta az alkalmazások tesztelésére.

A férfi munkaszerződése 2022 októberében szűnt meg, mivel a vállalat szerint nem felelt meg a teljesítményi elvárásoknak. Nagaraju szerint azonban a döntés igazságtalan volt, és mivel Szingapúrban nem talált új állást, hazatért Indiába.

Még hónapokkal a kirúgása után is hozzáférhetett a cég tesztszervereihez, mivel az NCS informatikusai elfelejtették megvonni tőle a hozzáférési jogosultságokat. 2023 januárja és márciusa között a Google segítségével kutatott a szerverek törlésére alkalmas szkriptek után, és márciusban 13 alkalommal lépett be a rendszerekbe.

Nagaraju 2023 március 18-án és 19-én kezdte meg a törlési folyamatot, egyesével haladva, hogy minél kevésbé legyen feltűnő. Azonban a cég hibaelhárító csapata március 20-án felfedezte, hogy mind a 180 tesztszerver eltűnt.

A cég szerint a szervereken nem tároltak érzékeny adatokat, de a kár meghaladta a 678 ezer dollárt, ami körülbelül 251 millió forintnak felel meg. Az esetet 2023 áprilisában jelentették a hatóságoknak, és mivel Nagaraju visszatért az országba, a hatóságok figyelemmel kísérték és végül elfogták.