Cápák a Szajnában: Az új Netflix sikerfilm

Xavier Gens rendező új filmje, a Cápák a Szajnában, hatalmas sikert aratott a Netflixen, ahol június 5-i debütálása óta közel 41 millió megtekintést ért el, ezzel a legnézettebb nem angol nyelvű film lett a platformon.

A film, amely a 2007-es Hitman rendezőjének keze munkáját dicséri, egy Sophia nevű tengerbiológus történetét meséli el, aki és csapata a Nagy csendes-óceáni szemétszigetet kutatva találkozik egy agresszív cápával, Lilith-tel. A történet később a Szajnában folytatódik, ahol a cápa újra felbukkan és veszélyt jelent az emberekre. A film a kritikusok szerint bár nem mentes a hibáktól, és nem válik modern klasszikussá, de jó ötleteket tartalmaz.

A Netflix ökothrillerje a párbeszédek tekintetében nem állja meg a helyét, és a film több témát is próbál egyszerre feldolgozni, ami néha túl soknak bizonyul. A műfaját tekintve is kérdéses, hogy végül is ökothriller, katasztrófafilm vagy cápás horrorfilm-e, de a film végül mindháromnak bizonyul. A vége felé azonban, amikor kiderül, hogy a cápák mutánsok, a film élvezeti értéke jelentősen nő.

Stephen King, a híres horroríró is elismerően nyilatkozott a filmről, ami a katasztrófafilmek és cápás thrillerek kliséitől eltérő, váratlan irányt vesz. A színészgárda teljesítménye azonban nem kiemelkedő, még Bérénice Bejo sem tudott érdemlegeset hozzáadni a karakteréhez, és ez a többi szereplőre is igaz.

A film akció jelenetei azonban kreatívak, a cápák meggyőzőek, és a gyilkolászó jelenetek kellően véresek és meghökkentőek. A Cápák a Szajnában, bár helyenként bugyuta, mégis okosabbnak tartja a nézőket, mint néhány hasonló műfajú film, és a kis költségvetés ellenére is érdemesnek bizonyul az időráfordításra. A film végül egy olyan műélvezeti darab, amely egy unalmas nyári délutánon tökéletes szórakozást nyújthat.

A Cápák a Szajnában szinkronnal és magyar felirattal érhető el a Netflixen.