Új építésű lakások árrekordja Budapesten

Történelmi csúcsot ért el a budapesti új lakóingatlanok négyzetméterára, valamint a Buda és Pest közötti árkülönbség is.

Minden eddiginél magasabb árakon kínálják az új építésű lakásokat Budapesten: a vásárlóknak átlagosan 1,564 millió forintot kell fizetniük négyzetméterenként. A legnagyobb áremelkedést a budai oldalon regisztrálták, ahol a négyzetméterár közelít a 2 millió forinthoz. Egyes kerületekben már a 3 millió forintos átlagárat is megközelítik.

Az elmúlt években a drágulás meredeken és gyorsuló ütemben zajlott, 2018 elejéhez képest több mint kétszeresére nőttek az árak.

Az ingatlanárakat elsősorban az befolyásolja, hogy a lakás a Duna melyik partján és melyik kerületben helyezkedik el. A budai új lakások ára jelentősen magasabb, mint a pesti oldalon, és az árkülönbség is egyre nő, jelenleg körülbelül 500 ezer forint.

Ez azt jelenti, hogy egy 70 négyzetméteres lakás Budán átlagosan 35 millió forinttal drágább, mint Pesten.

Megfigyelhető az is, hogy a legkisebb lakások ára közelít a nagyobbakéhoz, ami új jelenség a fővárosi piacon. A 40 négyzetméternél kisebb lakásokat átlagosan 1,519 millió forintos, míg a 101 négyzetméternél nagyobbakat 1,883 millió forintos négyzetméteráron hirdetik.

A legkedvezőbb árú kategória jelenleg a 61-80 négyzetméter közötti otthonoké, amelyekért átlagosan 1,412 millió forintot kell fizetni négyzetméterenként.