Népszavazást tartanának a kiválásról a boszniai szerbek

A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik bejelentette, hogy kezdeményezni fogják az ország békés kiválását Bosznia-Hercegovinából. Dodik szerint a kiválásra azért van szükség, mert az entitás időt és lehetőségeket veszít, ha továbbra is az államszövetség része marad.

Milorad Dodik elnök a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy nem szeretnének instabilitást teremteni, és békés úton szeretnék megkezdeni a folyamatot. Dodik szerint először is azt javasolták Bosznia-Hercegovinának, hogy vonuljon ki az országból, és szüntesse meg a daytoni megállapodást.

A Magyar Nemzet által megkérdezett Magyar Külügyi Intézet Balkán-szakértője szerint a Boszniai Szerb Köztársaság életképtelen lenne egy esetleges függetlenedés után. A szakértő hozzátette, hogy még a Vucsics vezette Szerbia sem támogatna egy ilyen folyamatot, és Dodik megjegyzéseit mindig a helyén kell kezelni, figyelembe véve a kontextust.

A jelenlegi alkotmányos berendezkedést a 1995-ös daytoni békeszerződés határozza meg, amely lehetőséget ad az etnikumoknak és politikusoknak a kiváláshoz, szétváláshoz való jogot kétféleképpen értelmezni. A boszniai szerbek szerint az entitások, mint például a Boszniai Szerb Köztársaság vagy a föderáció, dönthetnek a kiválásról. Azonban a nemzetközi közösség, beleértve az Egyesült Államokat és az EU-t, nem fogadja el ezt az értelmezést, és kiállnak a daytoni konstelláció fenntartása mellett, szankcionálva az elszakadást propagáló személyeket, mint például Dodikot.

Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint békés elválásra nincs esély, és megjegyezte, hogy a szerbek valószínűleg nem fognak kiválni, valamint a fegyveres konfliktus esélye sem reális. Emlékeztetett arra, hogy az 1990-es évek háborúinak emléke még friss, és a többség nem fogna fegyvert a függetlenedésért, még ha szívük mélyén támogatnák is azt. Dodik a választások előtt politikai, nacionalista üzenetein keresztül próbálja megnyerni ezt a csoportot.