„Nem szabad jártatni a pofánkat, ez a kelet-európai túlélés záloga” – Besh o droM-interjú

Huszonöt éves a világszinten is elismert Besh o droM együttes, amely a negyedszázados évfordulót a "Hova lesz a séta?" című új lemezükkel ünnepelte, mely több rangos világzenei toplistán is helyet kapott. Interjú a zenekarral a múlt és a jelen jelenségeiről, kötelező sorkatonaságról és a turnébuszban rejlő kihívásokról.

A Besh o droM, a magyar világzene kiemelkedő képviselője, öt év után jelentkezett hetedik stúdióalbumával, amelynek fenyegető borítója a múltat idézi. A zenekar alapító-frontemberei közül Pettik Ádám Bristolban, Barcza Gergő pedig Jeruzsálemben él, a többi tag Magyarországon. Barcza Gergő szerint a távolság nem okoz fennakadást a közös munkában, bár a Hamász Izrael elleni háborúja óta nehezebben tud hazajönni a koncertekre.

Az új lemez borítója és címe a Kádár-rendszer időszakát idézi, amikor a rendőrök este megállították az embereket, és megkérdezték: „Hova lesz a séta?”. Barcza Gergő szerint a cím több réteget is hordoz, például az alapítók közül ketten már elhagyták az országot, de a régi élmények is előjönnek, ahogy öregszenek.

Kaszai Lili, a zenekar énekesnője szerint a cím arra is utalhat, hogy a zenekar milyen zenei stílusokat járt már be a huszonöt év alatt, és felveti a kérdést, merre tovább.

Barcza Gergő elmondása szerint a mai Magyarország egyes aspektusai emlékeztetnek a gyerekkorukra, bár a szólásszabadság jelenléte miatt nem hasonlítható össze a két korszak. Azt is hozzátette, hogy ez a jelenség nem csak magyar, hanem általánosan kelet-európai dolog.

A zenekar tagjai szerint a Hidegen fújnak a szelek című dal a rendszerváltás környékén himnuszként hatott, és a Vaságy című daluk klipjének közmédiában való nem sugárzása emlékeztetett a Kádár-rendszerben tapasztaltakra. Barcza Gergő szerint a zenekar sosem politizált, és nem tartja magát balliberálisnak, de a magyar népzenei közeg jobboldali hangulatú, és ebből a sorból talán kilógtak.

Kaszai Lili szerint a zenekar életvidám, és a koncertjeiken a hallgatók önfeledten táncolhatnak. Barcza Gergő hozzátette, hogy a zenekar a dalokat általában átdolgozza, nem feldolgozza, és új értéket akarnak létrehozni a népzenei elemekből.

A zenekar következő budapesti koncertje július 19-én lesz a Kobuciban, ahol mindkét alapító-frontember, Barcza Gergely és Pettik Ádám is színpadra lép. A rajongók a Patreon-oldalon támogathatják a zenekart.