A hosszú Covid több mint 200 tünetével kapcsolatos új meghatározás

Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiája kiadott egy új meghatározást a hosszú Covidra, amely több mint 200 tünetet tartalmaz, és segíthet az érintetteknek a betegség gyorsabb felismerésében és kezelésében.

A Science News által közölt információk szerint a definíció elkészítésében több mint 1300 ember vett részt. Daria Oller, egy New Jersey-i gyógytornász, aki maga is hosszú Covidban szenved, úgy véli, hogy ez a meghatározás megerősítést nyújthat azoknak, akik hasonló állapotban vannak. Az Egyesült Államokban a felnőttek több mint 17 százaléka tapasztalta már a hosszú Covid tüneteit.

A hosszú Covid egy krónikus egészségügyi állapot, amely a SARS-CoV-2 fertőzést követően legalább három hónapig fennállhat, és számos szervet vagy rendszert érinthet a szervezetben. Az emberek több mint 200 különböző tünetet tapasztalhatnak, mint például légzési nehézséget, vérrögöket, szédülést, extrém fáradtságot testmozgás után, íz- vagy szaglásvesztést, gyors szívverést, hasmenést, székrekedést, cukorbetegséget és autoimmun betegségeket. Ezek a tünetek önmagukban vagy kombinációban is jelentkezhetnek, változó intenzitással.

Az állapot nem csak felnőtteket, hanem gyermekeket is érinthet, és a kezdeti fertőzés után hetekkel vagy hónapokkal később kezdődhet. A hosszú Covid diagnózisához nem szükséges pozitív Covid-teszt, mivel jelenleg nincsenek megbízható vérvizsgálatok vagy biomarkerek, amelyekkel az orvosok diagnosztizálhatnák ezt az állapotot. A jelentés szerint a témában további kutatások várhatóak.