Közel 200 milliárd eurót öntenek az ingatlanpiacra, van mit tenni

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából.

Az ingatlanpiacra összesen 100+86,7 milliárd eurót öntenek, amelynek köszönhetően az energiahatékonyság növelését célzó fejlesztési és felújítási projektek megugrása várható. Az elmúlt évben az irodafejlesztések mérsékeltebbek voltak, a fejlesztők a már megkezdett és folyamatban lévő projekteket, valamint a „built-to-suit” projekteket fejezték be. Az üres ingatlanok magas aránya és a gazdasági bizonytalanságok ellenére 2024-ben lassú javulás prognosztizálható az irodapiacon.

A logisztikai- és ipari piac növekedési trendjei stabilizálódni látszanak, az ázsiai országokból érkező jelentős beruházási volumen dominál ebben a szegmensben. A kiskereskedelmi piacon a hazai beruházók voltak aktívabbak, és a várakozások szerint a kiskereskedelmi ágazat látogatottságának és forgalmának javulása várható 2024-ben. A szállodai szegmens azonban kiemelkedik, ahol nem csak stabilitás, hanem egyértelmű növekedés tapasztalható, és ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik.

A bérlők egyre előnyösebb pozícióval rendelkeznek a bérleti szerződések tárgyalása során, és a DLA Piper Hungary által kezelt tranzakciók mintegy 70 százaléka meglévő bérleti szerződések meghosszabbítására irányult. A bérlők gyakran kérték a bérelt terület csökkentését is, ami összhangban áll a rugalmasabb bérleti szerződések iránti növekvő igénnyel. A fenntarthatósági és energiahatékonysági követelmények is egyre fontosabbak a fejlesztés és a használat során.

Az ipari- és logisztikai piacon a fejlesztők a piac stabilizálódására és az új bérbeadható területek iránti mérsékeltebb igényekre számítanak 2024-től. Az integrált logisztikai parkok fejlesztése előnyös lehetőséget nyújthat a beruházók számára. A bevásárlóközpontok forgalmának növekedése a kiskereskedelmi helyiségek iránti keresletet és a bérleti díjak emelkedését eredményezheti.

A szállodák kihasználtsága folyamatosan nő, a turisztikai ágazat és a rendezvények fellendülése miatt a növekedési tendencia 2024-ben is folytatódik.

A külső finanszírozás elérhető és versenyképes maradt, a hagyományos kereskedelmi bankok megőrizték pozíciójukat az ingatlanfinanszírozásban. A finanszírozók a szektorbéli folyamatokat és az eszköztípus preferenciákat követik, a finanszírozási költségek alakulása kritikus tényező lesz a következő hónapokban.

Az ESG-szempontok befolyásolják az ingatlanpiaci döntéseket az eszközök teljes életciklusa alatt. Az EU ambiciózus célkitűzései jelentős változást idéznek elő a szektorban, több mint 100 milliárd eurós uniós forrás segíti a tagállamokat a felújításokban, és további 86,7 milliárd eurót mozgósítanak a Szociális Klímaalap keretében.

A megújuló energiaforrások piacán a napelemparkok dominanciája jellemző, a hálózati csatlakozási idő azonban akár 7–10 évig is tarthat. Az építményi jog 2023. júniusi bevezetése elősegíti a tetőre szerelt napelemes rendszerek térnyerését, nagyobb biztonságot nyújtva a beruházások számára. A szélerőműparkok iránti érdeklődés várhatóan növekszik a szabályozási keret év végi változása miatt.