Aki Outlook-ot használ, jelentős változásra számíthat

Új hitelesítési módszert vezet be ősztől a Microsoft az Outlook levelezési rendszerében, ami a hétköznapi felhasználókat fogja érinteni.

A Microsoft bejelentette, hogy szeptember 16-tól kezdődően bonyolultabbá válik a belépés az Outlook rendszerbe, mivel egy új biztonsági fejlesztés keretében már nem lesz elegendő a hagyományos e-mail–jelszó-páros a belépéshez. A változás minden mindennapi felhasználót érint, így azokat is, akik eddig nem aktiválták a kétlépcsős azonosítást, a jövőben ez kötelező lesz számukra.

A Microsoft tájékoztatása szerint a jövőben kizárólag az Outlook.com webhely és az e-mail-kliensek lesznek támogatottak, beleértve az Apple és Android beépített levelezőit, az új Outlook applikációkat és a Mozilla Thunderbirdöt is. A cég a biztonság növelése érdekében döntött a változtatás mellett, mivel korábban a támadók könnyen kitalálhatták a jelszavakat az e-mail címek ismeretében.

Az új hitelesítési módszerek között szükség lesz egy további lépésre az e-mail-cím és jelszó páros mellett, például egy hitelesítő alkalmazás használatára, mint amilyen a Microsoft Authenticator, amely letölthető a Play Áruházból és az App Store-ból. Emellett más opciók is rendelkezésre állnak, mint például a belépéshez szükséges kódok küldése a biztonsági e-mail-címre vagy SMS-ben.

A Microsoft azt is bejelentette, hogy az Outlook webalkalmazás „lite” változatát 2023. augusztus 19-én megszünteti, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Windows régi, elavult Mail és Naptár alkalmazások támogatása is hamarosan megszűnik.