Nvidia: Az új csúcstartó a vállalati értékben

Az Nvidia chipgyártó vállalat megelőzte az Apple-t és a Microsoftot piaci érték tekintetében, így ők büszkélkedhetnek a világ legértékesebb vállalatának címével, jelentette a BBC és a Reuters.

Az Nvidia részvényeinek értéke már több mint másfél éve emelkedik, és a szakértők szerint a közeljövőben sem várható a növekedés megállása. Ennek oka, hogy a cég kulcsszerepet tölt be a mesterséges intelligencia fejlesztésében, amelynek piaca egyre nagyobb teret hódít.

A piaci értékelések alapján a vállalatot jelenleg 3,4 billió dollárra, azaz körülbelül 1227 billió forintra becsülik.

A kaliforniai Santa Clarában található Nvidia nemrégiben, 2023 májusában lépte át az 1 billió dolláros értékhatárt, majd rövid időn belül, februárban már a 2 billió dolláros mérföldkövet is maga mögött hagyta, ezzel megelőzve az Amazont és az Alphabetet. A cég értéke június 6-án még 3,01 billió dollár volt, de mindössze két hét leforgása alatt sikerült behoznia a Microsoft 300 milliárd dolláros előnyét. A legutóbbi, 3,5 százalékos árfolyamemelkedés révén pedig 103 milliárd dollárral ért többet, mint a hétfői napon.

Azok számára, akik nyolc évvel ezelőtt felismerték a vállalat potenciálját és részvényesei maradtak, a jelenlegi árfolyam több mint 100-szoros megtérülést jelent. 2020 októbere óta az Nvidia részvényeinek értéke megtízszereződött, és a vállalat legutóbbi negyedéves jelentésében 26 milliárd dolláros bevétellel 262 százalékos éves növekedést regisztrált.

A céget alapító elnök-vezérigazgató, Huang Zsen-hszün (angolosan Jen-Hsun Huang) nettó vagyona mostanra elérte a 117 milliárd dollárt, ezzel a Forbes listája alapján a világ 11. leggazdagabb emberévé vált.