Túlzottdeficit-eljárás kezdődik Magyarország ellen

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy túlzottdeficit-eljárást indít Magyarország ellen a 2024-es európai szemeszterre vonatkozó tavaszi csomag alapján, amelynek célja egy erős és jövőálló gazdaság kialakítása az EU-ban. A csomag hangsúlyozza az EU hosszú távú versenyképességének, jólétének és globális vezető szerepének erősítését, miközben szigorú államháztartási rendszereket követel meg a tagállamoktól. A Bizottság szerint Magyarország államadóssága és deficite egyaránt túl magas.

Az Európai Bizottság tavaszi csomagja arra ösztönzi a tagállamokat, hogy fejlesszék versenyképességüket és növeljék termelékenységüket. A csomag kitér a támogató üzleti környezet biztosítására, az oktatási rendszerek hatékonyságának javítására, a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítésére, integrált kutatási és innovációs ökoszisztémák kiépítésére, valamint a zöld és digitális átállás felgyorsítására.

A költségvetési politikáknak az adósság csökkentésére vagy óvatos szinten tartására kell törekedniük, miközben a beruházások megőrzése is fontos szempont. Az új gazdaságirányítási keretrendszer 2024-et az EU költségvetési politikai koordinációjának átmeneti évévé nyilvánítja, ahol a cél az adósságfenntarthatóság megerősítése és a fenntartható, inkluzív növekedés előmozdítása.

A Bizottság az EUMSZ 126. cikk (3) bekezdése alapján készített jelentést 12 tagállam számára, hogy felmérje, megfelelnek-e a Szerződés hiánykritériumának. Hét tagállam, köztük Magyarország esetében indokolt a túlzott hiány esetén követendő eljárás megindítása. Magyarország egyensúlyhiányt mutat, és az uniós elemzés szerint a külső egyensúlyi helyzet, az ingatlanpiac és a háztartások adósságával kapcsolatos sebezhetőségek miatt szükség van a költségvetési szigor erősítésére.

Az Európai Bizottság szerdán azt javasolta, hogy a tagállamok indítsák el a túlköltekezési eljárást többek között Magyarország kormányával szemben, mert akkora a költségvetési hiánya, hogy az sérti a közös szabályokat. A magyar államadósság az Eurostat áprilisban nyilvánosságra hozott adatai szerint tavaly 73,5 százalék volt, ami kipipálná a második feltételt, de a deficit 6,7 százalékra rúgott, rendre túllőve a kormányzati várakozásokat.

A Bizottság javasolni kívánja a Tanácsnak, hogy 2024 júliusában indítsanak hiányalapú túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen. Emellett a Bizottság foglalkoztatáspolitikai iránymutatásokat is javasol 2024-re, amelyek a nemzeti foglalkoztatási és szociális politikák igazságosabbá és befogadóbbá tételére irányulnak, kiterjedve a készségek és a munkaerőhiány kezelésére, valamint az alap- és digitális készségek fejlesztésére.

Végül a Bizottság arra kéri az eurócsoportot és a Tanácsot, hogy vitassák meg és hagyják jóvá a csomagot, és várakozással tekint a Parlamenttel folytatandó konstruktív párbeszéd elé a csomag tartalmáról és az európai szemeszter minden további lépéséről. Az eljárás elindítása elsőre nem jár semmilyen büntetéssel. A tagállami pénzügyminiszterek legközelebb pénteken ülnek össze az EU Tanácsában, ahol a tavaszi gazdasági csomag is téma lesz. Szeptemberben – már a soros magyar tanácsi elnökség alatt – négyéves nemzeti tervet kell bemutatniuk a kiadási céljaikról, valamint a befektetésekről és reformokról. Ha meg tudják indokolni a Tanácsban, kaphatnak még három évet. Ha viszont egy eljárás alá került ország letér a pályáról, a GDP-je évi 0,05 százalékára bírságolhatják, amíg vissza nem tér rá.