EU költségvetési javaslat 2025-re

Az Európai Bizottság 199,7 milliárd eurós (körülbelül 79 250 milliárd forint) éves költségvetést javasolt 2025-re, amelyet a NextGenerationEU további 72 milliárd euróval egészít ki, célja az EU politikai prioritásainak támogatása és Európa stratégiai pozíciójának erősítése.

A költségvetési javaslat a közös agrárpolitikára 53,8 milliárd eurót, a regionális fejlesztésre és kohézióra 49,2 milliárd eurót, a nemzetközi partnerségekre 16,3 milliárd eurót, valamint a kutatásra és innovációra 13,5 milliárd eurót irányoz elő. Emellett a költségvetés támogatást nyújt a szíriai menekülteknek, a déli szomszédság és a Nyugat-Balkán országainak, továbbá stabil és kiszámítható támogatást biztosít Ukrajnának. A költségvetési tervezetet a költségvetési hatóságnak még az év vége előtt hivatalosan el kell fogadnia.

A javasolt költségvetés különböző uniós prioritásokra összpontosít, többek között 4,6 milliárd eurót különít el európai stratégiai beruházásokra, mint az európai összekapcsolódási eszköz, a digitális Európa program és az InvestEU. Az űrkutatásra, elsősorban az európai űrprogramra, 2,1 milliárd eurót szánnak. A rugalmasság és az értékek területére 11,8 milliárd eurót irányoznak elő, amelyből a NextGenerationEU, az Erasmus+ program, valamint a művészek és alkotók támogatására fordítanak forrásokat. A környezetvédelem és az éghajlat-változási tevékenységek 2,4 milliárd eurót kapnak, amelyből jelentős rész a LIFE program és az Igazságos Átmeneti Alap finanszírozására jut.

Magyarország számára kiemelten fontos, hogy a határvédelemmel és a migrációval kapcsolatos uniós kiadásokra 2,7 milliárd eurót, illetve 2,1 milliárd eurót terveznek, ami összesen körülbelül 1900 milliárd forintnak felel meg. Az Európai Védelmi Alap és a Katonai Mobilitási Alap 1,8 milliárd eurót kap a védelmi kihívások kezelésére. A költségvetési javaslat tartalmazza az egységes piac, az EU4Health program, az uniós polgári védelmi mechanizmus, valamint a biztonság és a biztonságos műholdas kapcsolatok finanszírozását is.

A 2025-re vonatkozó költségvetési tervezet az Unió 2020 végén elfogadott és 2024 februárjában módosított hosszú távú költségvetésének része, beleértve a későbbi technikai kiigazításokat is. A jövő évi EU-büdzsét a költségvetési hatóságnak még az év vége előtt hivatalosan el kell fogadnia.