Az Apple új mesterséges intelligencia asszisztense és az OpenAI partnerség

Az Apple bejelentette, hogy termékei körét egy új, Apple Intelligence névre keresztelt mesterséges intelligencia asszisztens fogja bővíteni, és egyúttal nyilvánosságra hozták az OpenAI-jal kötött partnerségüket is. Sokakat meglepett, hogy az Apple egyszerre indítja el saját MI asszisztensét és integrálja a ChatGPT-t is eszközeibe, de a CNN összefoglalója szerint a helyzet egyszerű.

Az Apple Intelligence egy személyi asszisztensként funkcionál, amely információkat gyűjt a felhasználó személyes kapcsolatairól, üzenetváltásairól, látogatott eseményekről és helyszínekről. A rendszer célja, hogy a személyes adatok felhasználásával megkönnyítse a mindennapi teendőket, például régi fényképek előkeresését vagy események naptárba való feljegyzését. Az Apple Intelligence azonban nem rendelkezik általános tudással, mint a ChatGPT.

Amikor a felhasználó olyan kérdést tesz fel Sirihez, amelyre az asszisztens nem tud válaszolni, vagy ha kifejezetten a ChatGPT segítségét kéri, akkor lép működésbe az OpenAI fejlesztése. Az Apple ezzel lényegében egy lépést megspórol a felhasználóknak a ChatGPT elérésében.

Az adatok feldolgozása és védelme

Az Apple Intelligence hozzáfér a felhasználók számos adataihoz, de az Apple szerint a feldolgozás teljes mértékben az eszközön, kisebb nyelvi modellek segítségével történik, ami újabb készülékek beszerzését teszi szükségessé. Ha a rendszernek több erőforrásra van szüksége egy-egy számításhoz, azt az Apple Private Cloud Compute felhőszolgáltatáson keresztül végzi, ahol az Apple állítása szerint senki, még ők maguk sem láthatják, milyen adatokat dolgoznak fel.

Az OpenAI gyakorlatával ellentétben, ahol a ChatGPT használatakor a cég jelzi, hogy a beírt adatokat a modell továbbképzésére használhatják, az Apple-lel kötött megállapodás értelmében az OpenAI nem tárol semmilyen parancsot az Apple felhasználóktól, és nem gyűjti be az IP-címeiket sem.

Az Apple kijelentette, hogy „soha nem használjuk fel felhasználóink személyes adatait vagy felhasználói interakcióit modelljeink képzése során”, és hangsúlyozták, hogy szűrőket alkalmaznak az azonosításra alkalmas adatok, például társadalombiztosítási és hitelkártyaszámok eltávolítására. Ugyanakkor elismerték, hogy begyűjtöttek minden elérhető adatot a nyilvános internetről modelljeik kiképzéséhez, de lehetőséget biztosítanak a webhelyek tulajdonosainak, hogy egy kóddal jelezzék, ha nem szeretnék, hogy adataikat felhasználják.