Az Apple CarPlay következő generációjának új funkciói

Az Apple több mint két évvel ezelőtt mutatta be először az Apple CarPlay-rendszer következő generációját, de eddig nagyon keveset lehetett látni belőle. A WWDC 2024 fejlesztői konferencián azonban számos fontos részlet előbukkant az új autós rendszerről, és az is kiderült, hogy még idén megkezdődik a bevezetése.

A The Verge szerint a CarPlay következő verziója egyetlen képernyőről a műszerfal teljes területére kiterjeszti a rendszert, lehetővé téve, hogy az iPhone az autó rendszereibe kapcsolódjon, és információkat kapjon például a klímaberendezéstől, a sebességmérőtől és az akkumulátortól a hatótávolság ellenőrzéséhez.

A rendszer fejlesztésének egyik kihívása, hogy az egész rendszer ne romoljon el, ha a telefon lekapcsolódik, mivel a rendszer csak vezeték nélkül lesz elérhető. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy egy vezetékes kapcsolat hasznosabb lenne, tekintettel az iPhone 15 és minden jövőbeli iPhone USB-C támogatására és a gyorsabb adatátvitelre. Az Apple azonban azt szeretné, ha a rendszer azonnal elindulna, amint beszáll az autójába, ami vezetékes csatlakoztatás esetén nem történne meg.

A CarPlay lehetővé teszi majd az autógyártók számára, hogy saját felületeket és rendszereket adjanak hozzá olyan funkciókhoz, amelyekről az Apple nem mindig tud maga gondoskodni, mint például a tolatókamerák vagy a vezetőtámogató funkciók. Ez a megközelítés, amelyet „Punch Through UI”-nak neveznek, lehetővé teszi, hogy az autógyártók jelentős befolyást gyakoroljanak arra, hogy az interfész és a kezelőszervek hogyan működjenek az autójukban, ami azt jelenti, hogy nem lesz két autótípus, amelyben azonos lenne a CarPlay-élmény.

Az autógyártók nem akarják feladni a saját autós dizájnjukat, és nem engedik át az irányítást az Apple-nek, ami nagyrészt arra szolgál, hogy felgyorsítsák az elfogadást. A The Verge szerint ez a fajta megközelítés segíthet abban, hogy az autógyártók könnyebben elfogadják az új rendszert.