5 tipp: Így lehet hosszú életű a kocsija

Az autó élettartamának meghosszabbítása érdekében fontos a rendszeres karbantartás és a megfelelő használat. Mutatunk öt tippet, amelyek segítségével autója hosszú éveken át megbízható társ lehet.

Az apróhirdetések böngészése során láthatjuk, hogy egy átlagos használt autó kilométerórája 80 000 és 320 000 kilométer közötti értéket mutat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy jól karbantartott jármű ne bírhatna ki ennél jóval többet is. Például egy Volvo esetében előfordult már 5 millió kilométeres futásteljesítmény, ami világrekordnak számít. De vajon mi a titka annak, hogy egy autó ilyen hosszú ideig bírja? A válasz egyszerű: a gondos karbantartásban rejlik.

Az első és legfontosabb lépés, hogy rendszeresen vigye szervizbe a járművet. A gyártó által meghatározott karbantartási intervallumok betartása és az időben elvégzett szervizelés elengedhetetlen az autó élettartamának növelése szempontjából. Ne halogassa a karbantartást, mert azzal csak rövidíti az autó élettartamát és csökkenti annak értékét.

A második tippünk, hogy kerülje az étkezést az autóban. A zsírfoltok, morzsák és kilöttyent italok nemcsak hogy kellemetlen szagot okoznak, de az ülések tisztán tartása is nehezebbé válik.

Amennyiben lehetséges, tartsa az autót garázsban, lehetőleg fűtött helyen. Ezáltal elkerülheti a szélsőséges hőmérsékletek okozta károkat, mint például a gumialkatrészek repedése vagy a fényezés kifakulása.

Ne feledkezzen meg az autó rendszeres mosásáról sem. A kosz, útpor és só eltávolításával megelőzheti a rozsdásodást, és évente kétszer érdemes a futóművet és az alvázat is alaposan lemosatni.

Végül, de nem utolsósorban, kerülje a vezetés során kialakult rossz beidegződéseket. A hirtelen gyorsítások, erős fékezések, nagy sebességű kanyarodások, a kuplungon pihentetett láb, a túlterhelés és a helytelen sebességváltások mind hozzájárulnak az autó gyorsabb elhasználódásához. Óvatos vezetéssel és a jármű kímélésével jelentősen meghosszabbíthatja annak élettartamát.