Az Egyesült Államokban a nők is sorozhatók lehetnek

Az Egyesült Államok kongresszusa fontolóra vette a kötelező sorkatonai szolgálat szabályainak felülvizsgálatát, és felmerült a lehetőség, hogy a nőket is bevonják a sorozás alá.

Az amerikai hadsereg több mint öt évtizede nem hajtott végre sorozást, azonban a kongresszus megvizsgálja a kötelező sorkatonai szolgálat szabályait. A javaslatok között szerepel a nők kötelező regisztrációjának bevezetése is, amely automatikus nyilvántartást jelentene a behívásra jogosultak számára.

Jelenleg a 18 és 25 év közötti amerikai férfiaknak kell regisztrálniuk a Selective Service Systemnél, amely egy adatbázist vezet a potenciális katonai behívottakról. Az Egyesült Államokban legalább 46 állam rendelkezik olyan törvénnyel, amely automatikusan regisztrálja a férfiakat, amikor jogosítványt szereznek vagy főiskolára jelentkeznek. Ennek eredményeképpen magas a regisztrációs arány, 2023-ban több mint 15 millió férfi regisztrált az országban.

A védelmi minisztérium tisztviselői szerint azonban csökken azoknak az amerikai fiataloknak a száma, akik önként jelentkeznek katonai szolgálatra.

Egy katonai szakértőkből álló testület már 2020-ban javasolta a kongresszusnak, hogy a nőket is vonják be a sorozásba. Azóta a nők minden katonai beosztásban szolgálhatnak, beleértve a harci szerepköröket is. Lisa Murkowski alaszkai republikánus szenátor és Susan Collins maine-i szenátor is támogatja a nők sorozásának ötletét.

Jelenleg azonban csekély az esélye annak, hogy a nők katonai szolgálatára vonatkozó javaslat törvényerőre emelkedjen, mivel a republikánusok többsége ellene van, és a demokraták körében sem teljes az egyetértés.