A foci Eb és a kormánypropaganda ismétlődő mintázatai

Az Európa-bajnokságok alkalmával a köztévé adásai során ismétlődően megjelennek a kormány sikerpropagandájára, a migránsokkal kapcsolatos riogatásra és a Soros György elleni támadásokra épülő hírek.

2016-ban az Európa-bajnokság idején a köztévé egyperces híradóiban a kormány sikerpropagandáját, a sorosozást és a migránsozást helyezték előtérbe. Az óriáskivetítők előtt szurkoló gyerekek és felnőttek olyan hírekkel találkozhattak, mint a Párizs melletti terrortámadás, a Szerbiában történt migránsok közötti késelés, vagy a kvótáról szóló népszavazás fontosságát hangsúlyozó üzenetek.

2018-ban a világbajnokság alatt hasonló mintázatok köszöntek vissza, többek között a sorosozás, a migránsokkal kapcsolatos hírek és a Brüsszel elleni uszítás formájában. Egy adott napon például olyan hírek kerültek terítékre, mint egy zavart nő támadása Franciaországban, az Aquarius nevű hajó, amelyet Soros Györgyhöz kötöttek, vagy az embercsempészet üzleti hátterének bemutatása.

2024-ben, az Európa-bajnokság idején sem történt változás, ugyanazok a képsorok és mondatok jelennek meg, mint korábban. A köztévé híradóiban a migránsok határkerítésen való átmászásától kezdve, Észak-Korea és Oroszország tárgyalásain át, egészen az óbudai korrupciós ügyig terjedő híreket közölnek.

A fentiek alapján megállapítható, hogy bár a magyar fociválogatott teljesítménye javulhat az évek során, a kormánypropaganda tartalma és stílusa változatlan marad.