A kánikula halálos áldozatokat követel világszerte

Európában és a Közel-Keleten tomboló brutális hőség emberéleteket követel, a mekkai zarándoklat során több mint 570 ember vesztette életét, és Európában is fokozott készültség van a tömegrendezvényeknél. Az éghajlatváltozás egyre tragikusabbá teszi a nyári eseményeket.

A muszlimok öt pillére közül az ötödik a Haddzs, a zarándoklat Mekka városába, amelyet idén több mint 570 ember nem élhetett túl a kánikula miatt. A halálesetek száma kiugróan magas az előző évekhez képest, amikor például tavaly 240 zarándok halálát jelentették. A szaúdi nemzeti meteorológiai központ szerint a hőmérséklet évtizedenként 0,4 Celsius-fokkal emelkedik, és a mekkai Nagymecsetnél hétfőn már 51,8 Celsius-fokot mértek.

Európában, különösen a mediterrán térségben is hőhullámok sújtják a régiót. Athénban az Akropolisz területét lezárták, és néhány iskolában előrébb hozták a nyári szünetet. A 2024-es párizsi olimpia szervezői már most figyelmeztetnek a hőség veszélyeire, és felmerült az ötlet, hogy a jövőben esetleg ősszel rendezzék meg az ötkarikás játékokat.

A mekkai zarándokok és a párizsi olimpia résztvevői számára egyaránt fontosak a hőség elleni védekezési tippek, mint a folyamatos hidratálás, a megfelelő öltözet és az árnyékban pihenés. A zarándokok számára kiemelten fontos, hogy orvosi segítséget kérjenek rosszullét esetén, hiszen a szent helyeken orvosi létesítmények és személyzet áll rendelkezésre. Bár a halálesetek száma magas, a kétmillió résztvevőt figyelembe véve remélhető, hogy a párizsi olimpián nem lesz hasonló tragédia.