A forint gyengülése az MNB kamatdöntése után

Az MNB keddi kamatdöntése után a forint erősödési reményei csalódást keltettek, mivel szerdán a magyar fizetőeszköz ismét gyengülésnek indult az euróval szemben. A keddi nap folyamán még a forint erősödését láthattuk, azonban szerda reggelre megfordult a trend, és a délutáni órákban már a 396-os szinten ingadozott az EUR/HUF árfolyam.

A hétfői nemzetközi hangulat javulása és az euró dollárral szembeni erősödése pozitívan hatott a forintra, mivel a dollár gyengülése a feltörekvő piaci devizák, így a forint számára is előnyös volt. Emellett az MNB kamatdöntő ülésén a jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre, és Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint a monetáris politikában új korszak kezdődik, ami kevesebb teret enged a kamatcsökkentéseknek az év hátralévő részében.

A forint erősödését technikai tényezők is támogatták, hiszen az euró a múlt hét végére túlvetté vált a magyar fizetőeszközzel szemben, és az RSI értéke napos idősíkon a 70-et meghaladva erősödésnek indult. Azonban szerdán az Egyesült Államokban nem volt kereskedés, ami gyakran a forint gyengülésével jár együtt.

Technikai szempontból az EUR/HUF árfolyamában a forint erősödésével megszűnt a túlvettség, és az RSI 61-es értéke alapján további gyengülésre is van lehetőség. Fontos ellenállási szintként a 399-es és a lélektani határként szolgáló 400-as szinteket kell figyelemmel kísérni.

Amennyiben az EUR/HUF áttörné a 400-as szintet, úgy a következő figyelemre méltó ellenállás a 403-as szint lehet, amely tavaly márciusban az amerikai bankproblémákkal kapcsolatos aggodalmak idején jelent meg. A forint esetleges erősödése esetén a 394-es szintet kell figyelni, amely a múlt héten és a tegnapi napon is megálljt parancsolt az árfolyamnak, ezen kívül a 390-es zóna is fontos lehet, hiszen itt található az idei évben már többször is támasz- és ellenállásként funkcionáló 50 napos mozgóátlag.