A SZÉP-kártya sikeressége: magas költések a magyar piacon

Az év bizonyos időszakaiban kiemelkedően magas a SZÉP-kártya használata, különösen a pünkösdi hosszú hétvége és a nyári szezon kezdetén, amikor a belföldi nyaralások foglalásai is tetőznek.

Az MTI által megkérdezett kártyakibocsátók információi alapján a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználása továbbra is intenzív. Az OTP-nél 2023 januárja és májusa között a kártyabirtokosok összesen 139,6 milliárd forintot költöttek, ami szinte megegyezik a tavalyi azonos időszakban elköltött 138,3 milliárd forinttal.

A költések havi eloszlásában az OTP SZÉP-kártyáknál nem volt jelentős eltérés az előző évhez képest. Márciusban 13 százalékos növekedést mutatott a költés, 26 milliárd forintról 30 milliárd forintra emelkedett, míg májusban 7 százalékkal kevesebbet, 36 milliárd forintról 33 milliárd forintra csökkent a költés.

A K&H SZÉP-kártya birtokosai az idei év májusában költötték a legtöbbet, a havi forgalom meghaladta a 2,5 milliárd forintot. Május végéig az idei összes költés 11,4 milliárd forintot ért el.

Rammacher Zoltán, a K&H Lakossági ügyfél szegmens marketing vezetője hangsúlyozta, hogy az év ezen időszakában jellemzően intenzív a SZÉP-kártya használat, ami a pünkösdi hosszú hétvége és a belföldi nyaralások foglalásainak időszakával esik egybe.

A K&H SZÉP-kártyára történt havi jóváírások mértéke is magas volt májusban, meghaladva a 2,5 milliárd forintot. Ezzel a 2024-es jóváírás május végéig összesen 12,6 milliárd forintot tett ki, ami 11 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának eredményét.

A K&H SZÉP-kártya teljes elérhető egyenlege több mint 8,6 milliárd forint, ami 2 milliárd forinttal több a januári végi állapotnál, és 17 százalékkal magasabb a tavaly májusi egyenlegnél.