A magyar államadósság és kormányzás kihívásai a Fitch Ratings szerint

A Fitch Ratings hitelminősítő intézet szerint a magyar kormányzás jelenti a legnagyobb kockázatot az ország hitelminősítésében. A magas államadósságszint és az unortodox politikai intézkedések aggodalomra adnak okot, és a költségvetési hiány csökkenése mellett az államadósság enyhe emelkedése várható 2024-ben.

A Fitch Ratings hitelminősítő a múlt héten megerősítette Magyarország államadós-besorolását BBB szinten, negatív kilátással, amelyet erős strukturális mutatók, mint az egy főre jutó magas GDP, a beruházások által táplált növekedés és a szilárd nettó FDI-beáramlás indokolnak. Azonban a magyar adósságbesorolást a magas államadósságszint és az unortodox politikai intézkedések sora ellensúlyozza. A hitelminősítő szerint a költségvetési hiány 2024-ben várhatóan csökken a GDP 4,9%-ára, ami kissé felülmúlja a kormány 4,5%-os célját. A költségvetés idei teljesítményét a gyengébb áfa-bevételek, a magasabb nyugdíj- és kamatkiadások, valamint néhány szezonális tényező befolyásolta, de a fokozatos gazdasági fellendülés támogatja. A költségvetési pálya újraalakítása kihívást jelent majd a kormány számára, és nem valószínű, hogy az ágazati különadókat a következő évben kivezetné, mivel ez megborítaná a költségvetést.

A kormányzási minőséggel kapcsolatos mutatók romlása ellenére még mindig a BBB medián felett maradnak, de gyorsan közelítik az átlagos indexet. A Magyarország és az EU közötti feszült viszony is rávilágít néhány kihívásra. Bár az új hétéves keretből már 12,2 milliárd eurónyi forrás elérhetővé vált, a kohéziós alapok fennmaradó része és az RRF keretében rendelkezésre álló források továbbra is zárolva vannak. Magyarország már felhasználta az új keretből származó kohéziós források egy részét és a RePowerEU előfinanszírozását, de fennáll a kockázata annak, hogy az RRF-pénzek egy részét elveszíti.

A Fitch Ratings pozitívumként említi a folyó fizetési mérleg jelentős és gyors javulását, amit a külkereskedelmi mérleg javulása és az új exportkapacitások üzembe helyezése okoz. A nettó közvetlen külföldi tőkebefektetések beáramlása továbbra is jelentős, de rávilágít a földrajzi és ágazati koncentráció kockázataira. Az ipari koncentráció különösen az e-autókban használt akkumulátorok gyártása esetében releváns, ahol a kereslet visszaesése jelentős kockázatot jelenthet a jövőbeni növekedési kilátásokra.

A hitelminősítő szerint a növekedés várhatóan helyreáll, elsősorban a magánfogyasztás élénkülésének köszönhetően, és a reál-GDP növekedése idén várhatóan 2,3 % lesz. Az infláció gyorsan csökkent, de a hitelminősítő szerint az év második felében korlátozott a mozgástér további kamatcsökkentésekre. A leminősítéshez vezethet a kormány politikai hitelességével kapcsolatos aggodalmak, a rossz kormányzással kapcsolatos kockázatok kezelésének elmulasztása vagy a tartósan laza költségvetési irányvonal. A kormányzás és a gazdaságpolitika javulása, valamint a kormányzatba vetett bizalom, hogy képes lesz a GDP-arányos államadósságot csökkenteni, elegendő lenne a kilátások stabilizálásához.