A Fidesz nem kíván csatlakozni az ECR-frakcióhoz

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy pártja nem kíván csatlakozni az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához, miután az ECR felvette a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t. Kocsis Facebook-oldalán fejtette ki álláspontját, hangsúlyozva, hogy a Fidesz nem ülhet egy asztalhoz egy ilyen párttal az Európai Parlamentben.

Az ECR frakció, amely euroszkeptikus jobboldali pártokat tömörít, nemrégiben 11 új taggal bővült, köztük a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nevű szélsőjobboldali párttal, így jelenleg 83 tagot számlál. Kocsis Máté reakciója egy olyan hírre érkezett, amely szerint a Fidesz csatlakozni szeretett volna az ECR-hez, azonban Giorgia Meloni, az olasz miniszterelnök döntése értelmében nem vették fel őket.

Orbán Viktor korábban többször is jelezte, hogy a Fidesz, miután kilépett a Néppártból és függetlenként politizál az Európai Parlamentben, szívesen csatlakozna az ECR-hez. A miniszterelnök még az EU-csúcsot követően is úgy nyilatkozott Facebookon, hogy „Egyesíteni fogják az európai jobboldal erőit”. Azonban a Corriere della Sera olasz lap értesülése szerint Giorgia Meloni végül elutasította Orbán Viktor kívánságát, így a Fidesz nem csatlakozhat az ECR frakcióhoz.

Az ECR több tagpártja, köztük a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is, a Fidesz oroszbarátsága miatt elutasítóan állt a Fidesz csatlakozásához. Ez is befolyásolhatta Meloni döntését, hogy végül nem fogadják be a magyar kormánypártot az ECR frakcióba. Emellett több tag is jelezte, hogy amennyiben a Fidesz csatlakozik, ők távoznak onnan.

Az RTL megkereste a Fideszt, de nem adtak érdemi tájékoztatást a fejleményekről. Annyit közöltek velük, hogy a frakcióalakításra vonatkozó tárgyalások jelenleg is zajlanak. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fideszt a nagy többség szeretettel várja az ECR-be, belépésüket pedig már akkor sürgették, amikor kiléptek az Európai Néppártból.

Feledy Botond külpolitikai szakértő úgy véli, hogy az ECR-hez való csatlakozás nemcsak a Fidesznek, hanem Meloninak is érdeke lehet. „Giorgia Meloninak kitűzött célja, hogy a harmadik legnagyobb frakciót kovácsolja a Néppárt és a szocialisták után, tehát most még vadászik tagokra. Ehhez még némi időt kell hagyni Georgia Meloninak, tehát nem tekinthetjük lezártnak a tárgyalásokat szerintem még a Fidesszel sem” – állapította meg a szakértő. Azonban Kocsis Máté kijelentése szerint a Fidesz már nem kíván csatlakozni az ECR-frakcióhoz a román AUR párt felvétele miatt.

A Fidesz kiakadása ellenére a most felvett román szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nincs azon pártok között, akik ellenezték volna a Fidesz csatlakozását. Az AUR elnöke, George Simion magyarul szólt hozzá Kocsis bejegyzéséhez, jelezve, hogy nyitottak lennének a Fidesszel való együttműködésre. Kocsis Máté azonban határozottan kijelentette: "Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!".