Svájci bankmentés: a felügyelet szerint nincs versenyjogi probléma

A svájci pénzügyi felügyelet, a FINMA szerint nem áll fenn versenyjogi aggály a Credit Suisse és az UBS egyesülésével kapcsolatban, annak ellenére, hogy a trösztellenes hatóság, a COMCO további vizsgálatokat javasol.

A FINMA szerdai bejelentése értelmében nem látják problémásnak a Credit Suisse UBS általi felvásárlását, és úgy vélik, hogy az egyesülés nem szünteti meg a hatékony versenyt a piacon. Ez a döntés egy szeptemberi jelentés nyomán született meg, amelyet a COMCO készített és csak most hoztak nyilvánosságra.

A jelentés ellenére a svájci hatóságok sürgősségi törvényeket alkalmaztak az ügylet gyors lebonyolítására, ami ideiglenesen felfüggesztette a COMCO szerepét az összefonódás hatásvizsgálatában. Azonban a hivatal továbbra is jogosult vizsgálódni az UBS piaci helyzetével és esetleges versenyjogi aggályokkal kapcsolatban.

Az UBS vezérigazgatója, Sergio Ermotti, a bankra irányuló szigorúbb szabályozási követeléseket elutasította, mondván, hogy ezek a félelem és populista kritikák miatt merülnek fel, amelyek veszélyeztethetik az üzleti tevékenységet. Ermotti szerint a Credit Suisse megmentését követő vita inkább a félelmet tükrözi, mintsem a bátorságot.