Mezőgazdasági fejlesztések: jelentős támogatások a láthatáron

A mezőgazdasági szektorban jelentős támogatási források válnak elérhetővé, amelyek elsősorban a nagyobb és stabil gazdasági háttérrel rendelkező élelmiszeripari feldolgozóüzemek fejlesztéseit részesíthetik előnyben.

A közös agrárpolitika (KAP) Stratégiai Tervének keretében két új pályázati felhívás látott napvilágot, melyek célja az élelmiszeripari feldolgozóüzemek fejlesztésének támogatása, összesen 200 milliárd forint keretösszeggel. Nagy István agrárminiszter szerint a források két kiírás között oszlanak meg: 150 milliárd forint a "Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása" és 50 milliárd forint a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című pályázatokra.

A nagyobb keretösszegű pályázat esetében 200 millió és 5 milliárd forint közötti összegek igényelhetők, míg a kisebb keretösszegű felhívásnál legfeljebb 200 millió forint támogatás érhető el. Mindkét felhívás az épületek kialakítását, felújítását, új eszközök, gépek és technológiai rendszerek beszerzését, valamint az energetikai korszerűsítéseket támogatja.

A támogatási intenzitás alapja 50 százalék, de bizonyos feltételek mellett akár 70 százalékra is emelkedhet. Nagy István kiemelte, hogy a támogatás elnyerésére elsősorban azok a projektek számíthatnak, amelyek hozzáadott értékkel rendelkeznek, pénzügyileg megalapozottak, és tartós üzleti kapcsolatokat ápolnak termelő partnereikkel. A cél, hogy 2030-ra 15 milliárd euróra nőjön a magyar agrár exportérték.

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint a pályázatok elbírálásánál előnyt jelenthet a vállalatok gazdasági helyzete és az üzleti terv minősége. Azok a vállalatok, amelyek az előző évben gyengébben teljesítettek, nehezebb helyzetben lehetnek. Az Agrárszektornak nyilatkozó források úgy vélik, hogy a feltételek a nagyobb, tőkeerős cégeknek kedveznek, amelyek hosszú távon is eredményes beruházásokat valósíthatnak meg.

Demeter Zoltán, a K&H Csoport agrárüzletág vezetője szerint a pályázatok révén pótolhatók az elmúlt évek elmaradt beruházásai, és a legfontosabb célok között szerepel az energia- és munkaerő-hatékonyság javítása, a piacbővítés, valamint a nemzetközi piacokra való belépés támogatása. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. augusztus 13-tól, illetve szeptember 17-től lesz lehetőség a projektek méretétől függően.