Okostelefonokon a röntgenlátás küszöbén

Amerikai és koreai kutatók áttörést értek el egy olyan képalkotó chip fejlesztésében, amely röntgenlátást tesz lehetővé, és beépíthető lehet a jövő okostelefonjaiba.

Az Interesting Engineering cikke szerint a Dallasi Texasi Egyetem és a Szöuli Nemzeti Egyetem mérnökei együttműködve dolgoztak ki egy új technológiát, amelynek célja, hogy a készülékek képesek legyenek észlelni a falak mögötti vezetékeket, valamint a borítékok és csomagok tartalmának körvonalait. A kutatók reményei szerint a technológia alkalmazható lesz az orvosi képalkotás területén is.

A fejlesztés során létrehozott chip 300 GHz-es frekvencián működik, és az elektromágneses spektrum milliméteres hullámhosszú részén, az infravörös és mikrohullámú tartomány közötti jeleket bocsát ki. Ezek a jelek az emberi szem számára láthatatlanok, így a technológia új lehetőségeket nyithat meg a képalkotásban.

Dr. Wooyeol Choi, a Szöuli Nemzeti Egyetem adjunktusa és a kutatás vezetője elmondta, hogy a chipet úgy tervezték, hogy objektív és optika nélkül is elférjen egy mobiltelefonban. A chip pixelei, amelyek a céltárgyról visszaverődő jelek érzékelésével képeket hoznak létre, nagyon aprók, mindössze fél milliméteresek, akkora méretűek, mint egy homokszem.

A kutatók figyelembe vették az adatvédelmi aggályokat is, ezért a chipet úgy alakították ki, hogy csak közvetlen közelről, néhány centiméteres távolságból képes érzékelni. A kísérleti tesztek során a chip képes volt lefényképezni egy körülbelül 1 cm-es célpontot egy kartondobozon keresztül, anélkül, hogy lencséket igényelt volna.

A kutatók szerint a képalkotó chip következő fejlesztési szakaszában akár 10-12 centiméterről is képes lesz röntgenképeket rögzíteni.