Több mint 500 külföldi vesztette életét a hőség miatt Mekkában

A muszlimok éves mekkai zarándoklatán, a haddzson több mint ötszázan vesztették életüket a perzselő hőség következtében Szaúd-Arábiában.

A múlt pénteken kezdődött zarándoklat során a mekkai nagymecsetnél gyülekező több százezres tömeg kedden majdnem 52 Celsius-fokos hőmérsékletnek volt kitéve. A szaúdi állami média és a külföldi hírügynökségek jelentése szerint több mint 570 külföldi zarándok hunyt el.

A halálesetek nemzetisége szerinti megoszlása is jelentős: a legtöbb áldozat, 323 fő, egyiptomi állampolgár volt, míg további jelentések indonéz, szenegáli, iráni, tunéziai és jordániai állampolgárok haláláról is beszámoltak. Azonban a jelentések nem térnek ki arra, hogy a haláleseteket közvetlenül a hőség okozta-e.

A közösségi médiában megosztott beszámolók szerint sok családtagjuk vált a hőség áldozatává a zarándoklat során. Szaúdi források szerint a hőség okozta tünetekkel több mint 2700 zarándokot kellett kezelni, de az egészségügyi hatóságok szerint a magas hőmérséklet miatti halálesetek és megbetegedések száma nem emelkedett kiugróan az előző évekhez képest.

Mekkában tavaly több mint 1,8 millió zarándok járt, akiknek mintegy 90 százaléka külföldről érkezett. Sokan évekig várnak arra, hogy eljuthassanak a haddzsra, mert az engedélyeket mindig a királyság vezetése osztja ki országonkénti kvóták alapján. A 2023-as zarándoklaton több mint tízezer hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak, amelyek tíz százaléka hőguta volt.

A haddzs történetében korábban is történtek tragédiák, de az utóbbi években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a zarándokok biztonsága érdekében, többek között mesterséges intelligencia alkalmazásával is, amelyet a tömeg biztonságának és zavartalan mozgásának biztosítása érdekében alkalmaznak.