Zugló új polgármestere és az ellenzéki politika jövője

A Momentum politikusa, Rózsa András, aki nemrégiben vált Zugló polgármesterévé, kijelentette, hogy nem tervez átigazolni a Tisza Párthoz, és kritikát fogalmazott meg az ellenzéki politika puhatolózásával szemben.

Rózsa András, Zugló frissen megválasztott polgármestere, a 444-nek adott interjúban beszélt arról, hogy nem gondolkodik azon, hogy csatlakozzon a Tisza Párthoz. Ugyanakkor elismeri, hogy a Tisza Párt június 9-i erődemonstrációja jelentőségű, mivel fejfájást okozhat Orbán Viktornak. Azonban hozzátette, hogy a Tisza Párt előretörése nem volt előnyös a saját pártja, a Momentum számára.

A Momentum elnökségének és Donáth Anna lemondását természetes következménynek tartja a választási eredmények fényében. Az új elnök feladataként említi, hogy határozottan szálljon szembe az Orbán-rendszerrel, és foglalkozzon azokkal a kérdésekkel, amelyek miatt a Momentum létrejött. Rózsa szerint a helyi lakosok számára fontos, de nem feltétlenül médiafigyelmet kapó ügyekre kellene koncentrálni.

Rózsa úgy véli, hogy az ellenzéknek többet kell tennie, mint nyilatkozatokban és interjúkban megmutatkozni, mivel ez csupán alibizés. „Nem elég interjúkban és nyilatkozatokban ellenállni. Az alibizés. Néha az az érzésem, hogy az ellenzéki politika puhatolózásból áll” – mondta. Elvárja az új vezetőségtől, hogy határozottabban lépjen fel, és ne elégedjen meg azzal, ha politikai tevékenységük csupán néhány cikkben és interjúban jelenik meg.

Beszélt arról is, hogy korábban, mint Horváth Csaba alpolgármestere, folyamatosan arra kellett figyelnie, hogy a szocialisták mit próbálnak meg ellopni. „A fél szememet állandóan azon kellett tartanom, hogy éppen mit akarnak ellopni a szocik” – említette. Úgy érzi, hogy tevékenységének köszönhetően az önkormányzat nem költött feleslegesen pénzt olyan szocialista kifizetőhelyekre, mint például a Zugló TV.

Azt is elmondta, hogy Horváth Csaba, aki korábban a zuglói MSZP-elnök, Tóth Csaba érdekeit képviselte, majdnem szétesett miatta az ellenzéki koalíció a képviselő-testületben. Rózsa szerint 2023 februárjában majdnem szétesett a koalíció, egy „ordibálós koalíciós egyeztetésen” múlt, hogy kilépjenek. Már be volt készítve a poszt is, hogy lemond, de Horváth végül engedett. A Momentum végül ultimátumot adott az MSZP-nek, hogy válasszanak Horváth Csaba politikai jövője és a támogatásuk között. Végül nem támogatták tovább, ami ahhoz vezetett, hogy Horváth Csaba június 9-én vereséget szenvedett Rózsa András ellen.

Rózsa András az interjúban arról is beszélt, hogy a Bosnyák téri gigaberuházás miatt olyan környezeti és infrastrukturális terhelés éri a XIV. kerület közepét, amit nem kompenzál a környező utak felújítása. Véleménye szerint ezért az építtető Bayer Constructnak anyagi megváltást kell fizetnie. „Nem 300 millió forintot, nem is 2,9 milliárd forintot, jóval többet”. Az ő számításai szerint 14 milliárd forint is lehet az érték, és bár nem biztos, hogy ez lesz a reális végeredmény, de a jelenleg tervezett, 300 millió forintos összegnek többszörösét szeretné kialkudni.

Címlapképünkön Gelencsér Ferenc, Rózsa András és Hadházy Ákos a kampányban.