Tankerületi központok kifizetési stopja: Rétvári Bence válasza

Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte a Demokratikus Koalíció képviselője, Barkóczi Balázs arról, hogy érvényben van-e kifizetési és beszerzési stop a tankerületi központokban, de a válasz egyszerűen csak egy "Nem" volt.

Barkóci Balázs arra volt kíváncsi, hogy született-e olyan kormányhatározat vagy minisztériumi döntés, amely kifizetési, beszerzési stopot rendelt el a tankerületi központokban. Az ellenzéki politikus azt állította, hogy több iskolai forrásból is úgy értesült, február óta gyakorlatilag semmilyen kiadást nem hajtottak végre, sőt, egyes helyeken a felújítási munkákat is felfüggesztették, és az osztálykirándulásokat iskolai alapítványi vagy szülői pénzből kell finanszírozni.

A Belügyminisztérium korábban nem adott érdemi választ, a Klebelsberg Központ pedig kétszer is cáfolta a stopot, de a tankerületi munkatársak más véleményen voltak.

Rétvári Bence, Pintér Sándor államtitkára, aki megbízásából válaszolt a kérdésre, csupán egy szóval, "Nem"-mel reagált arra a kérdésre, hogy létezik-e ilyen döntés.

A kormány a tavalyi év decemberében mintegy 1800 millió forintot biztosított a tankerületi központok adósságállományának rendezésére. Ennek ellenére a Magyar Államkincstár kimutatásai szerint, számos tankerület már januárban újabb tartozásokat halmozott fel. A Népszava információi alapján a 60 tankerületi központ közül 26-nak összesen 1880 millió forint lejárt tartozása volt januárban.

Rétvári szavait egy hétfőn megjelent kormányhatározat is megerősítheti, mivel abban a tankerületeket felügyelő Klebelsberg Központnak csoportosítanak át 743 millió forintot dologi kiadásokra, 3 milliárd 689 millió forintot beruházásokra és 302 milliót felújításokra.