Rekordbírság fenyegeti a Carrefour-t

A Carrefour részvényei jelentős esést szenvedtek el a tőzsdén, miután a pénzügyminisztérium rekordösszegű bírságot helyezett kilátásba a vállalat franchise-hálózatának kezelése miatt.

A Reuters értesülései szerint a francia pénzügyminisztérium szerint a Carrefour mintegy 5200 üzlettel kötött franchise-szerződést, amelyek jelentős egyensúlytalanságot tartalmaznak. A minisztérium által benyújtott 160 oldalas dokumentum 200 millió eurós bírságot javasol, ami a polgári törvénykönyv alapján rekordösszegű lehet. Emellett a dokumentum követeli a franchise-szerződések mintegy 10 záradékának haladéktalan módosítását, és napi 50 ezer eurós büntetést helyez kilátásba, amennyiben a vállalat nem hajtja végre a szükséges lépéseket. A problémás záradékok között szerepelnek a túlzott viszonteladói árak és a Carrefour-tól való szinte kizárólagos beszerzésre vonatkozó követelmények is.

A Carrefour vezérigazgatója, Alexandre Bompard korábban kijelentette, hogy a franchise-üzletág kiemelten fontos a vállalat számára, és céljuk, hogy a bevételeik felét Franciaországban a franchise-üzleteikből realizálják. A részvények árfolyama a mai kereskedés során 7,6 százalékos mínuszba került, ami 2020 novembere óta a legalacsonyabb érték.

: Reuters ARTICLE END