Orbán az európai jobboldal erőinek egyesítésére tett ígéretet

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor találkozót tartott az olasz miniszterelnökkel, Giorgia Melonival Brüsszelben hétfőn, ezt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte az állami hírügynökséggel, az MTI-vel.

A megbeszélés során "kiértékelték az EP-választások eredményeit, megvitatták az európai jobboldallal kapcsolatos politikai kérdéseket, az Európai Tanács állam- és kormányfőinek előtt álló feladatait, valamint a magyar EU-elnökség terveit". A közlemény nem tér ki rá, de Meloni az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsalád elnöke is, amelynek EP-csoportjához a Fidesz csatlakozni kíván, de a csoporton belül nem mindenki lelkesedik a Fidesz Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikájáért.

Havasi szerint Orbán hétfő délután a volt lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel is tárgyalt Brüsszelben az európai jobboldali erők egyesítésének témájában. Az MTI fotói azt is mutatják, hogy Orbán a volt szlovén miniszterelnökkel, Janez Janšával is tárgyalásokat folytatott. Morawiecki az ECR tagja, míg az utóbbi a középjobboldali Európai Néppárt tagja.

Az EU-csúcs előtti hétfő esti találkozók során Orbán számára a különleges eset a holland liberális Mark Rutte volt. Havasi szerint "a találkozójuk a kétoldalú és nemzetközi kérdésekről szólt". Rutte a miniszterelnöksége utolsó napjait tölti, és reményei szerint átveheti a NATO főtitkári posztját, feltéve, hogy a magyar kormány nem akadályozza meg az egyhangú döntést, mivel – ahogy mondták – "korábban megpróbálta Magyarországot térdre kényszeríteni". A holland miniszterelnök, aki Orbán után a második leghosszabb ideje szolgáló EU-s miniszterelnök, több konfliktuson is átesett Viktor Orbánnal, aki egy alkalommal észrevehetően kerülte a nevének említését, csak "a holland srác"-ként utalva rá.

A hivatalos közvetítés szerint, Rutte-tól és másoktól eltérően, a magyar miniszterelnök nem beszélt a sajtóval érkezésekor az EU-csúcson, de később közösségi médiában közzétette a nap kommentárjait:

"Az európai választások eredményei egyértelműek: a jobboldali pártok megerősödtek, míg a baloldal és a liberálisok veszítettek teret". A miniszterelnök azt mondta, hogy "az EPP a választók véleményének figyelembe vétele helyett végül összefogott a baloldallal és a liberálisokkal: ma megállapodást kötöttek és felosztották egymás között az EU vezető pozícióit.

"Elhanyagolják a valóságot, figyelmen kívül hagyják az európai választások eredményeit és figyelmen kívül hagyják az európai emberek akaratát. Ne legyünk naivak: továbbra is támogatni fogják a migrációt és több pénzt, valamint több fegyvert küldenek a Oroszország és Ukrajna közötti háborúba. Mi ezt nem fogjuk eltűrni! Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit és harcolni fogunk a migrációt és háborút támogató bürokraták ellen."

A találkozóról távozva Rutte "óvatosan optimistának" nevezte Magyarország álláspontját, de hozzátette: "A Viktorral folytatott megbeszéléseimet írásba foglalom, aztán majd meglátjuk". A következő lépés egy levél elküldése lesz Budapestre "a lehető leghamarabb, a következő napokban", de kizárta a magyar fővárosba történő látogatás lehetőségét, ellentétben a jelenlegi NATO-főtitkárral, Jens Stoltenberggel, aki csak egy hete látogatott el.