Orbán Viktor bírálata az EU vezetői felé

Orbán Viktor szerint az Európai Unió vezetői nem veszik figyelembe a valóságot és az európai választások eredményét, ami szerinte a jobboldal megerősödését mutatja.

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor Facebookon fejtette ki véleményét az állam- és kormányfői Európai Tanács ülését követően. Kijelentette, hogy az Európai Néppárt, amelynek ő is tagja, nem hallgatott a választókra, hanem inkább összeállt a baloldallal és a liberálisokkal, és így leosztották egymás között az Európai Unió vezető pozícióit. Orbán szerint ez a hozzáállás figyelmen kívül hagyja a valóságot, az európai választások eredményét és az európai emberek akaratát.

Azonban a helyzet nem ennyire egyértelmű. Habár az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) is erősödött, a jobbközép Európai Néppárt nem tud velük többséget alkotni az Európai Parlamentben. Ehelyett a szocialisták és a liberálisok támogatásával képesek többséget szerezni, ami azt jelenti, hogy a jobboldal önmagában nem tudna döntéseket hozni az Európai Parlamentben.

Az Európai Tanácsban pedig még nehezebb a helyzet, mivel az ECR-nek csupán két, az ID-nek pedig egyáltalán nincs állam- vagy kormányfője a 27 tagú testületben, és Orbán Viktor sem tartozik egyik pártcsaládhoz sem. Így nem lehetséges a szükséges minősített többség, vagy akár egy blokkoló kisebbség összegyűjtése a szavazásoknál.

A csúcstalálkozón, ellentétben Orbán állításával, nem született megállapodás a vezető pozíciók elosztásáról. A Politico információi szerint az Európai Néppárt túlzott követeléseket támasztott a szocialisták felé, mivel meg akarta osztani velük az Európai Tanács elnökségét.