Versenyfutás a Luminor Bankért

Több érdeklődő is megjelent a Luminor Bank felvásárlásáért folyó versenyben, köztük az OTP Bank is, amelynek esélyeit több másik jelentkező megjelenése csökkentheti.

A Világgazdaság a Puls Biznesu cikke alapján számolt be arról, hogy a balti országok azt szeretnék, ha a Luminor Bank lengyel kézbe kerülne. A Puls Biznesu forrásai szerint a Luminor eladói, a Blackstone és a norvég DnB Norda először a részben állami tulajdonú PZU-nál, majd a Pekaónál jelentkeztek be, és utóbbi már tett is ajánlatot a bankra.

A Pekaó igazgatótanácsa, az új felügyelőbizottság támogatásával úgy döntött, hogy érdemes megvizsgálni a Luminor felvásárlásának lehetőségét, így a végső döntés az új vezetőségre vár. Emellett a Puls Biznesu információi szerint az OTP mellett az osztrák Erste Bank is érdeklődik a Luminor iránt.

A Concorde elemzése szerint azonban a több érdeklődő megjelenése csökkenti az OTP esélyeit a sikeres felvásárlásra. Ha a magyar bank nem nyeri meg a versenyt, akkor egy jelentős rendkívüli osztalék kifizetésére kerülhet sor, ami részvényenként akár 2000 forintot is jelenthetne, a jelenlegi árfolyam mellett ez 11,5 százalékos osztalékhozamnak felelne meg.

Az Erste elemzője, Lukasz Janczak viszont kétségbe vonja, hogy a PZU vagy a Pekao komolyan érdeklődne a Luminor iránt, és úgy véli, a piac nem fogadná jól az esetleges felvásárlást.

Az OTP részvényárfolyama a hírre nem mutatott jelentős változást, mindössze 0,3 százalékkal emelkedett, az év eleje óta pedig összesen 11 százalékos növekedést könyvelhetett el.