Navracsics Tibor: Regionális dráma zajlik az országban

Budapest uniós viszonylatban fejlődik, de országos szinten még van hova fejlődni, mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Macronomx konferencián, ahol az új fejlesztéspolitikai tervekről számolt be.

Magyarország gazdaságilag és politikailag is közeledik az uniós átlaghoz, Budapest pedig kiemelkedően részesül a brüsszeli támogatásokból – hangzott el Navracsics Tibor szavaiban a Macronomx konferencián, amelyet az IndaMedia és az Economx szervezett közösen. A miniszter kiemelte, hogy 2013 óta 22 járás lépett ki az átlag alatti fejlettségi kategóriából 2022-re.

Navracsics Tibor a jövőre nézve hangsúlyozta, hogy a település alapú fejlesztéspolitika helyett a térség alapú fejlesztéspolitikára szeretnék áthelyezni a hangsúlyt. Emellett felhívta a figyelmet egy "regionális drámára", amely leginkább a nyugat-dunántúli területeket érinti, ahol a munkaerőt tömegével szívják el más országok, különösen az osztrák, dél-német és észak-olasz munkaerőpiacok.

A miniszter szerint a Nyugat-Dunántúl, amely 2004-ben az Európai Unió 66 százalékán állt, 2022-ben csupán 68 százalékot tudott hozni, amit stagnálásként értékel. Szerinte ebben közrejátszott az átmeneti koronavírus-járvány, azonban ennél súlyosabb tényező is közrejátszott, mint például a munkaerő elvándorlása.

Az előadás során több témát is érintettek, többek között a nagyvárosi övezetek hiányát, a határmenti perifériák helyzetét, a budapesti agglomeráció fejlesztési terveit, a magyar átlagkereseteket és a közszolgáltatások elérhetőségét.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!