Otthonfelújítási program: minden, amit tudni érdemes

Végre nyilvánosságra hozták az otthonfelújítási hitelprogram részleteit, amelyet sokan vártak az építőiparban és az ingatlantulajdonosok körében. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a támogatásról, hogy gyorsan képbe kerülhessen.

Az otthonfelújítási program keretében a 1990 előtt épült családi házak energiahatékonyságának javítására lehet pályázni, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv terhére, uniós forrásokból biztosított 108,24 milliárd forintos keret erejéig.

A támogatás összege a családban egy főre eső átlagjövedelemtől függ, és 2,5 és 7 millió forint között mozog. A teljes keret kihasználásához saját részt is kell biztosítani, amely 3,5 és 4,5 millió forint között változhat.

A programban részt vevőknek csak az elején kell egymillió forintot befizetniük, a többit pedig nulla százalékos kedvezményes hitel segítségével, legfeljebb 12 év alatt kell visszafizetniük. A havi törlesztőrészlet a korábbi 8 éves futamidőnél számolt összegnél alacsonyabb lehet, és a rezsiköltség-csökkenés fedezheti azt.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke 2,5 és 3,5 millió forint között változik, és a járásban mért átlagjövedelemtől függ. A nagyobb jövedelmű járásokban élő alacsonyabb jövedelműek, és fordítva, a kisebb jövedelmű járásokban élő magasabb jövedelműek is eltérő mértékű támogatást kaphatnak.

A pályázati lehetőség 2023. július 1-jén nyílik meg, és 2026. április 30-ig tart. A kivitelezésre a kölcsönszerződés megkötését követően két év áll rendelkezésre, amely indokolt esetben hat hónappal meghosszabbítható.

A pályázat minden Magyarország területén álló, 1990 előtt használatbavételi engedéllyel rendelkező, életvitelszerűen lakott családi-, iker- és sorházakra vonatkozik. Ha a ház életkora hivatalos dokumentummal nem igazolható, energetikai szakértő adhat róla igazolást.

A támogatás feltétele, hogy az épület primerenergia-felhasználása legalább 30 százalékkal csökkenjen, amit két energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni. Ha ez nem sikerül, a támogatást vissza kell fizetni.

A támogatást minden adószámmal rendelkező magyar állampolgár igénybe veheti, aki tulajdoni hányaddal rendelkezik az ingatlanban, és a bejelentett lakcíme is oda szól. A tulajdonszerzés határidejét 2023. július 1-re tolták ki.

A pályázat akkor felejtős, ha a pályázónak nincs bejelentett lakcíme az ingatlanban, hitelmulasztása, adó- vagy rezsitartozása van, vagy ha a jövedelme nem elegendő a törlesztőrészletek fedezetére. Az ingatlanban folyó vállalkozási tevékenység vagy bérbeadás is kizáró ok.

A támogatható munkálatok közé tartozik a külső falak és födém hőszigetelése, ablakok és ajtók cseréje, használati melegvíz rendszerek és fűtéskorszerűsítés. A gázkazánok támogatására a keret ötödét fordíthatják, és csak az év végéig pályázhatók.

A munkálatokat regisztrált vállalkozóknak kell elvégezniük, akik szerepelnek az ÉMI Kivitelezői (szállítói) Regisztrációs Listán. A pályázatot az MFB Zrt.-vel szerződést kötött bankoknál lehet benyújtani.

A szakértők nem számítanak építőanyag-hiányra és drágulásra, mivel a támogatható termékek listáját szigorú környezeti besorolás alapján állítják össze. A hazai gyártókapacitások elegendőek lesznek a program által generált kereslet kielégítésére.

A szakemberhiány azonban problémát jelenthet, mivel nem minden mester regisztrál be az ÉMI honlapján, és a nem regisztrált kivitelezők kevesebb előleget hívhatnak le a támogatásból.

A nyertes pályázóknak tájékoztató matricát kell elhelyezniük a helyszínen, amelyet a szerződéskötéskor kapnak meg, és ennek kihelyezését fotókkal kell igazolni.