Új antibiotikum a szuperbaktériumok ellen

Magyar kutatók fejlesztettek ki egy új típusú antibiotikumot, amely hatékonyan pusztítja el a baktériumokat azok sejtfalának lebontásával. A Nature Communications nevű rangos folyóiratban publikált tanulmány reményt kínál a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok elleni küzdelemben.

A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztens mikroorganizmusok okozta fertőzések válhatnak a halálozás vezető okává. A HUN-REN TTK kutatói által kifejlesztett új antibiotikum a természetes antimikrobiális peptidek baktériumölő mechanizmusait ötvözi mesterséges vegyületekkel, így növelve a hatékonyságot.

A krio-elektronmikroszkópia segítségével a kutatók megfigyelték, hogy az antibiotikum lamellái áthatolnak a baktériumok sejtfalán, ami szivárgást és végül a baktériumok pusztulását okozza. A peptid-alapú lamellák már nagyon alacsony koncentrációban is képesek gátolni a baktériumok növekedését, ami jelentős előrelépést jelent az ellenálló baktériumok elleni harcban.

Ez az innováció különösen fontos a jövő egészségügyi kihívásainak kezelésében, és reményt ad arra, hogy az új antibiotikum hamarosan gyakorlati alkalmazásra kerüljön, hozzájárulva a globális küzdelemhez a szuperbaktériumok ellen. A 2019-ben 1,27 millió halálesetet okozó rezisztens baktériumok elleni harcban a kutatók többféle megközelítést is vizsgálnak, beleértve a fágterápiát, amely vírusokat használ a baktériumok elpusztítására.