Kínai ingatlantámogatások: Egyenlőtlen hatások

Kína ingatlantámogatási intézkedései a nagyvárosokban élénkítették a lakáspiacot, azonban a kisebb településeken továbbra is gyenge maradt az aktivitás, ami további támogatások szükségességét veti fel.

A kínai kormány legutóbbi ingatlantámogatási intézkedései hatására növekedett a tranzakciók száma a nagyvárosokban, de a kisebb településeken a lakáspiaci aktivitás továbbra is alacsony maradt. A kormányzat május 17-én csökkentette a jelzáloghitel-kamatlábakat és az előlegfizetési kötelezettségeket, valamint arra utasította az önkormányzatokat, hogy vásárolják meg és alakítsák át szociális lakásokká az eladatlan ingatlanokat.

A tranzakciós adatok és az ingatlanügynökökkel készített interjúk alapján az intézkedések hatása egyenlőtlenül érvényesült: a nagyvárosokban, mint Peking és Sanghaj, felfelé kúszott a kereslet, míg a kisebb településeken nem tapasztalható jelentős változás. A kisvárosokban hosszú távú strukturális túlkínálati problémák nehezítik a helyzetet, amelyek megoldásához elemzők szerint több forrásra lenne szükség a helyi önkormányzatok részére.

A China Index Academy adatai szerint május 18. és június 5. között Sanghajban több mint 27%-kal nőtt a használt lakások napi átlagos tranzakciószáma az előző hónaphoz képest, Pekingben pedig 8%-os növekedést regisztráltak. Ugyanakkor az új lakások tranzakciószáma enyhén csökkent.

A kisvárosok gazdaságát hosszú távon terhelheti az ingatlanpiac gyengesége. Egyes helyeken például lehetővé tették a vásárláskori előleg részletekben történő fizetését, hogy ezzel is ösztönözzék a keresletet azok körében, akiknek kevés a megtakarításuk. Azonban helyi ügynökök szerint ez a lépés sem hozott érdemi változást.

: Forrás: Reuters