Kína válaszlépése az EU elektromos autókra kivetett vámjaira

Kína dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból származó sertéshús importja ellen, válaszul az EU által a kínai elektromos járművekre kivetett magas vámokra.

A pekingi kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy a vizsgálat az EU-ból, elsősorban Spanyolországból, Hollandiából és Dániából érkező friss, hűtött és fagyasztott sertéshúsra és annak melléktermékeire terjed ki. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az említett országokban az állam ad-e versenytorzító hatású támogatást a sertéstenyésztőknek, ami hátrányosan érintheti a kínai ágazat szereplőit. Amennyiben a vizsgálat erre a következtetésre jut, Kína védővámot vezethet be a hazai tenyésztők védelmében.

Az Európai Bizottság szóvivője szerint az EU nem aggódik a vizsgálat miatt, és biztosítani fogja, hogy az megfeleljen a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak. Spanyolország tárgyalásokat kezdeményezett a kínai sertéshús-exportra kivetendő vámok elkerülése érdekében.

Kína tavaly körülbelül 6 milliárd dollár értékben importált sertéshúst, amelynek több mint fele az EU-ból származott, ezen belül is jelentős részben Spanyolországból. A vizsgálat 2025. június 17-én zárulhat le, de szükség esetén további hat hónappal meghosszabbítható.

Az EU és Kína közötti feszültség a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt alakult ki. Az EU büntetővámokat tervez bevezetni, ha nem sikerül kompromisszumra jutniuk a Kereskedelmi Világszervezet előtt. Az EU szerint Kína tisztességtelen módon nagy állami támogatásokkal előnyben részesíti saját autóiparát.

Jacob Gunter, a Mercator Institute for China Studies vezető gazdasági elemzője szerint Kína stratégiai választ adott, és a legkeményebben fellépő uniós országokat célozta meg, miközben minimalizálta a barátibb országoknak okozott károkat. Ksenija Simovic, a Copa-Cogeca kereskedelmi politikai főtanácsadója aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a mezőgazdasági ágazat nem viselheti a más ágazatokat érintő viták terhét. Az EU kínai kereskedelmi kamara arra szólította fel a feleket, hogy maradjanak nyugodtak és foglalkozzanak a kereskedelmi feszültségek okával.