Kína a sivatagot műveli meg az élelmiszerbiztonság érdekében

Kínai gazdák sikeresen termesztettek búzát a Takla-Makán sivatagban, ami jelentős lépés az ország élelmiszerbiztonságának javítása felé.

A Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban található Takla-Makán sivatag peremén 400 hektáron folyik a búzatermesztés, amelynek első betakarítása felülmúlta a várakozásokat. A South China Morning Post szerint a projekt célja a vetésterület növelése, amely hozzájárul Kína élelmezésbiztonságához.

Az élelmiszerbiztonság Kína számára stratégiai jelentőségű, így a mezőgazdaság területén gyakran alkalmaznak új megközelítéseket. Az elsivatagosodás jelentős kihívást jelent a keleti nagyhatalom számára, hiszen a száraz területek jelentős részét teszik ki az ország területének, és körülbelül 400 millió ember életét befolyásolják a vízszegény régiók.

A sivatagi búzatermesztés sikere a speciális ültetési technológiáknak köszönhető, amelyeket a Santung tartományban működő Wuzheng csoport fejlesztett ki. Ezek a módszerek javítják a víz- és műtrágyagazdálkodást, és a fertigációs technológia révén lehetővé teszik, hogy a növények öntözéssel vegyék fel a tápanyagokat.

A kísérlet további terjeszkedését tervezik a jövőben, így a sivatagi búzatermesztés még nagyobb területeken valósulhat meg. Korábban, 2018-ban már volt példa sikeres növénytermesztésre Hszincsiang elsivatagosodott földjén, amikor szárazságtűrő hegyvidéki rizs termesztésével kísérleteztek.