Karácsony Gergely új választást szeretne

Karácsony Gergely főpolgármester, aki június 9-én, majd az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után is megnyerte a főpolgármester-jelölti versenyfutást, mégis új választást szeretne. Elemzők véleményét kérdeztük ennek okairól és lehetséges következményeiről.

Szentkirályi Alexandra visszalépése után Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között rendkívül szoros verseny alakult ki a főpolgármesteri tisztségért. A június 9-i választások után pénteken újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, és Karácsony Gergely végül 41 vokssal győzte le Vitézy Dávidot. „Ahogy ígértem, a mai napon beadtam a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kérem” – jelentette be hétfőn Karácsony Gergely.

A minimális különbségű győzelem legitimációs problémát okozhat, és Karácsony Gergely úgy számolhat, hogy egy új választáson erőteljesebb győzelmet arathat, ami megoldhatná ezt a kérdést – vélekedett Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. Horn Gábor szerint, bármi is lesz a választás kimenetele, az igazi kihívást a közgyűlés összetétele jelenti, ahol alkalmi koalíciókra lesz szükség a döntéshozáshoz.

Horn Gábor arra is kitért, hogy egy új választás melyik jelölt táborát mobilizálhatná jobban, és megjegyezte, hogy a Tisza Párt döntése is befolyásolhatja az eredményt. Ha a Tisza Párt semleges marad, Karácsony Gergelynek jó esélye lehet nagyobb különbséggel nyerni. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely újraválasztott polgármestere szerint a Tisza Párt mögött most háromszor-négyszer nagyobb tömeg áll, mint az ellenzék mögött, ami jelentős támogatást jelenthet a párt által támogatott jelöltnek.

Nagy Attila Tibor, politikai elemző szerint meghökkentő és abszurd helyzet, hogy Karácsony Gergely a saját választási győzelmét támadja meg. Nagy Attila Tibor szerint Karácsony Gergely úgy dönthetett, hogy még jobban is járhat, ha tartja magát az eredeti kijelentéséhez, és új választást kér. A politikai elemző szerint kevés az esély a főpolgármester-választás megismétlésére, és ha a bírói szint elutasítja, Karácsony azt mondhatja majd, hogy ő mindent megtett, de a Kúria és az Alkotmánybíróság nem engedte meg a választás megismétlését.

Nagy Attila Tibor rámutatott, hogy Karácsony Gergely környezetében több jogász is van, tehát valószínűleg tisztában van azzal, hogy jogilag kevés az esély a választás megismétlésére. Ha mindenáron akarná a megismétlést, akkor lemondana, de ezt nem vállalja. Márki-Zay Péter, aki jó személyes kapcsolatot ápol Karácsony Gergellyel, örül annak, hogy Karácsony megnyerte a főpolgármester-választást, és támogatja az ellenzéki egység gondolatát, amely szerint 2026-ban egyetlen pártnak, a Tisza Pártnak kellene indulnia a parlamenti választáson.

Márki-Zay Péter, a Tisza Párt alelnökeként, úgy véli, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) választási teljesítményéből nem fogja levonni az egyetlen helyes következtetést, és kritizálja a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet, aki szerinte óriási tehertétel az ellenzéknek. Gyurcsány korábban azt mondta Márki-Zaynak, hogy az ellenzéki előválasztást el fogják bukni, és ezért ő lesz a felelős. Márki-Zay szerint Gyurcsány egy ellenzéki találkozón negyven tanú hallatára kijelentette, hogy „nincsen olyan cigány ember, akiben megbízik, és nem lesz cigány képviselő” a DK-ban.

Márki-Zay továbbá elmondta, hogy a Mindenki Magyarországa Néppárt népszerűségét illetően tisztában van azzal, hogy nem ők lesznek a rendszerváltók, de támogatni fogják azokat, akik azok lehetnek. Az is előfordulhat, hogy nem is indulnak a 2026-os választáson.