Gyorsabb és egyszerűbb lesz a nagykategóriás jogosítványszerzés

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) új rendelete értelmében gyorsul és egyszerűsödik a nagykategóriás, vagyis a teherautókra és nehézpótkocsikra vonatkozó C és CE kategóriás jogosítványok megszerzése, ami hozzájárulhat a szállítmányozási és fuvarozói ágazat munkaerőhiányának csökkentéséhez.

A minisztérium közleménye szerint a jövőben lehetővé válik, hogy a C kategóriás jogosítvány megszerzésével egyidejűleg a CE kategóriás vezetői engedély is elérhető legyen. Ezáltal gyorsabbá és egyszerűbbé válik a 3500 kilogramm feletti össztömegű gépjárművek és az azokhoz kapcsolható nehéz pótkocsik vezetésére jogosító dokumentumok megszerzése.

Az építési és közlekedési miniszter, Lázár János által kiadott rendelet lehetővé teszi, hogy a „B” kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők egy kombinált „C” és „CE” kategóriás tanfolyam elvégzése után, amennyiben már nem minősülnek kezdő vezetőnek, egyszerre szerezhessék meg a két kategóriába tartozó vezetői engedélyt. A jelentkezés további feltétele, hogy már letelt az autóvezetéshez szükséges B kategória megszerzésétől számított első két év. Korábban a CE kategóriás jogosítvány csak a C kategóriás jogosítvány megszerzése után volt elérhető, ami hosszabb képzési időt jelentett.

A minisztérium már korábban is tett lépéseket a vezetői engedélyek megszerzésének felgyorsítása érdekében. Az autóbuszokra vonatkozó D kategóriás jogosítvány esetében már lehetővé tették, hogy a B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők elkezdhessék a D kategóriás tanfolyamot, anélkül, hogy előtte C kategóriás jogosítványt kellene szerezniük. Ezt megelőzően a D kategóriás jogosítvány előfeltétele a C kategóriás vezetői engedély volt.

Az ÉKM szerint a nagykategóriás jogosítványok megszerzésének gyorsítása és egyszerűsítése elősegíti a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődését, és jelentős mértékben hozzájárulhat az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány csökkentéséhez.