Egy Tesla-riválissal kevesebb: a Fisker elektromos autógyártó csődbe ment

A Fisker elektromos autógyártó vállalat csődöt jelentett, Henrik Fisker neve pedig ismét egy csőd kapcsán kerül említésre, míg a Tesla új modellekkel bővíti a flottáját.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint a Fisker amerikai elektromos autógyártó csődöt jelentett, alig egy évvel első modellje, az Ocean elektromos crossover piacra kerülése után. Henrik Fisker, a vállalat alapítója korábban olyan neves autók, mint az Aston Martin V8 Vantage és a BMW Z8 tervezőjeként szerzett hírnevet, és rövid ideig a Tesla Model S korai tervezésében is részt vett.

A Fisker és a Tesla útjai azonban különváltak, és Fisker saját vállalkozását 2020-ban tőzsdére vitte, az Apollo Global Management Inc. befektetési céggel kapcsolatban álló SPAC társasággal való egyesülés révén, ahol egymilliárd dollárt gyűjtött össze. A pénz azonban gyorsan elfogyott, és a vállalat nem tudta visszafizetni adósságát a legfontosabb befektetőjének. A vállalat további balszerencséje, hogy az Ocean elektromos járművek iránti globális kereslet csökkenésekor kezdte meg a szállításokat, és idén több mint 18 ezer járművet hívott vissza különböző problémák miatt; körülbelül 11 ezer autót a motorteljesítmény elvesztésének veszélye, és további 7 ezret a műszerfalon lévő jelzőfények és ikonok hatósági előírásoknak való meg nem felelése miatt.

Henrik Fisker Los Angeles-i házát is 35 millió dollárért eladásra bocsátotta, és ez nem az első alkalom, hogy a dán autóipari szakember nevéhez csőd köthető; a Fisker Automotive már 2013-ban hasonló sorsra jutott.

Eközben a Tesla tovább terjeszkedik az autóiparban. Az Auto Bild és a Carscoops értesülései szerint a vállalat új modellekkel, köztük egy furgonnal, robotaxival és egy új Roadsterrel bővíti termékpalettáját. Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szerint ezek a termékek különlegesek lesznek, és a robotaxik a teljes önvezetés felé tett következő lépésnek tekinthetők.

A Tesla 2024-ben tervezi bemutatni az új Roadstert és a Robotaxit, egy augusztus 8-ai rendezvényen pedig először láthatjuk majd a Robotaxi sorozatgyártású változatát. Musk korábban az X-en (ex-Twitter) posztolt az új Roadsterről, amelyet egyedülállónak ígért, és amelyet 2024-ben mutatnak be, 2025-re pedig a gyártásba kerülését tervezik.