Energiahatékonysági támogatás: bővült a jogosultak köre, de a keret nem változott

A kormányzat jelentősen kibővítette az energiahatékonysági támogatás igénybevételére jogosultak körét, ugyanakkor a rendelkezésre álló 108 milliárdos keretösszeg nem nőtt, így az építőanyag-piacon nem várható hiányjelenség.

Az új pályázati felhívás értelmében a helyben lakás kritériumát is megváltoztatták: már nem május 1. előtti, hanem július 1. előtti lakcímkártyával kell igazolni az ingatlan lakáscélú használatát, ami lehetővé teszi, hogy többen bejelentkezzenek az érintett ingatlanba. Emellett a július 1. előtti adásvételi szerződéssel vásárolt ingatlanokra is igényelhető a támogatás. Az építési év igazolására vonatkozóan is könnyítettek: ha nincs tulajdoni lap vagy használatbavételi engedély, elfogadható az energetikai szakértő véleménye. A támogatható épületek köre is bővült, beleértve az átépített vagy bővített ingatlanokat is.

A támogatás igénybevételéhez továbbra is szükséges valamilyen energiahatékonyságot javító szigetelési munkát vállalni, különösen a hőszivattyúk esetében, amelyek telepítése jelentős összeget emészthet fel. A gázkazán cseréjére vonatkozó hitelszerződést 2024. december 31-ig kell aláírni, mivel az EU-szabályozás értelmében ezután fosszilis tüzelőanyagot használó fejlesztéseket már nem lehet támogatni.

Az új intézkedések között szerepel a homlokzati hőszigetelés támogatásának kiterjesztése kőzetgyapotra is, valamint a tetőtéri ablakok és a fából készült homlokzati nyílászárók támogatásának lehetővé tétele. A beruházásokat a hitelszerződés aláírásától számított 24 hónapon belül kell befejezni, de egyedi elbírálás alapján a határidő meghosszabbítható.

A kivitelezők minősítése is része a támogatási rendszernek: az Építésügyi Minősítési Intézet (ÉMI) honlapján regisztrált kivitelezők előnyt élveznek az előleg lehívásakor. A kulcstermékek kifejezés is bekerült a támogatási felhívásba, amely a környezeti besorolás szempontjából kedvezőbb, helyi vagy közelben gyártott termékeket jelenti. Az energetikai tanúsítók munkájának értékelése is emelkedett, összességében 120 ezer forintra, amely tartalmaz két helyszíni auditot és egy tervezett energetikai számítást.

A támogatási rendszer bővülése ellenére az építőanyag-piacon nem várható hiány, mivel a hazai gyártók kapacitása elegendő a növekvő igények kielégítésére. Az építőanyag árak csökkenése azonban nem tartható fenn örökké, a szállítási költségek és a gyártók növekvő kiadásai miatt.