Dürer Park megvétele: jelentős megtakarítást hozhat a kormányzati negyed

A kormány szerint a Dürer Park irodaházainak megvásárlása jelentős megtakarítást jelenthet, Fónagy János államtitkár részletesen kifejtette, miért is éri meg beruházási stop idején 580 milliárd forintot fordítani a kormányzati negyed kialakítására.

A 24.hu korábban számolt be arról, hogy a kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait. Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció politikusa Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezte meg arról, hogy mi indokolja ezt a lépést, különösen egy beruházási stop idején, amikor 580 milliárd forintot költenek a kormányzati negyedre. Az ellenzéki politikus különösen azért érdeklődött, mert az ingatlanok eladói között Tiborcz István és Garancsi István érdekeltsége is felbukkant, ami szerinte összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel.

Arató Gergely több kérdést is feltett a miniszterelnöknek, többek között arra volt kíváncsi, milyen gazdasági és társadalmi hasznokat várnak a beruházástól, hogyan biztosítható a közpénzek átlátható felhasználása, és hogyan kezelték Tiborcz István és Garancsi István érdekeltségét. Emellett érdeklődött a beruházási stop idején tervezett további fejlesztések és azok forrásai felől is.

Orbán Viktor helyett Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter megbízásából Fónagy János államtitkár válaszolt, kifejtve, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a hozzá tartozó szervezetek, mint például a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt, Magyar Fejlesztési Bank, az EXIM, a Garantiga és a Start Garancia, 2025 elején költöznek az új helyszínre. A költözés után a felszabaduló ingatlanokat értékesítik, a bérleményeket pedig felmondják, amelyek így a piac számára kiváló lokációval és hasznosítási lehetőségekkel rendelkező belvárosi helyeken kerülnek majd értékesítésre.

Az államtitkár szerint a jelenlegi épületek elavultak, és az energiaköltségek, valamint a fenntartás magas költségei miatt gazdaságtalanok. A költözés után jelentős megtakarítás várható az üzemeltetési költségek terén, mivel az új irodaházak energiatakarékosabbak és olcsóbban fenntarthatóak lesznek. Fónagy János hozzátette, hogy az új objektumok nem csak gazdaságosabbak lesznek, hanem biztonságosabbak és olcsóbban védhetőek is, miközben a dolgozók a 21. század követelményeinek megfelelő irodákban dolgozhatnak majd. A költözés további előnyeként az államtitkár a szervezeti hatékonyság növekedését és az állam működési kiadásainak érdemi csökkenését emelte ki.

A 24.hu által észrevett válaszban Fónagy János kiemelte, hogy az állam működési kiadásai érdemben csökkennek majd a költözéssel. Az államtitkár szerint a jelenlegi, szerkezetileg és gépészetileg elavult ingatlanok állandó felújításra szorulnak, nem hatékony a hűtési és fűtési rendszerük, ezért a költözés után csökkenhet a fenntartás költsége. A HVG szerint a kormány ezzel a lépéssel NER-közeli üzletemberek befuccsolásgyanús beruházásait menti meg. A következő években több állami hivatalt és vállalatot költöztetnek Zuglóba, illetve a Kopaszi-gátra egy speciális jogi megoldással. Egy kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó szakértő szerint a kormányközeli szereplők helyzetbe hozása annyira átlátszó, hogy „mindenki érti, mi történik a háttérben”.

Azonban Fónagy János államtitkár nem tért ki arra a kérdésre, hogy miért tűnik szokatlannak és kizárólag az eladónak kedvezőnek az irodaházak piaci árnál sokkal magasabb áron történő megvásárlása. Az ügylet részleteiről és a négyzetméterenkénti árakról további információk a 24.hu által közzétett dokumentumban találhatók. Arra viszont nem tért ki, hogy az új irodakomplexum miatt mennyivel lesz nagyobb a forgalom a Városliget szélén.