Az USA titkos kampánya a kínai vakcinák ellen

A koronavírus-járvány legveszélyesebb időszakában az Amerikai Egyesült Államok titkos propagandakampányt folytatott, hogy aláássa a kínai vakcinákba és járványvédelmi segélycsomagokba vetett bizalmat, különösen a Fülöp-szigeteken. Ez a Reuters által végzett nyomozásból derült ki.

A Pentagon katonai szakértői és külsős munkatársai által létrehozott kamuprofilokon keresztül terjesztett üzenetek célja az volt, hogy kétségbe vonják a kínai oltóanyagok megbízhatóságát. A kampány részeként a Twitteren és a Facebookon is megjelentek olyan bejegyzések, amelyek a kínai vakcinák és járványvédelmi eszközök megbízhatóságát kérdőjelezték meg. Egyes posztokban azt sugallták, hogy a Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte sötét ügyletekre is hajlandó volt a kínai vakcinákért. Ezeket gyakran a #ChinaAngVirus, azaz „Kína a vírus” hashtaggel látták el.

A Pentagon pszichológiai hadviselési egysége, amelyet már a 2010-es évek elején létrehoztak Floridában, korábban is végrehajtott sikeres befolyásolási műveleteket. A kampány részeként a muszlim többségű, vagy jelentős muszlim kisebbséggel rendelkező országokban azt terjesztették, hogy a kínai vakcinák disznóból kinyert zselatint tartalmaznak, ami vallási okokból elfogadhatatlan. A Sinovac gyártója ezt cáfolta, és több iszlám vallási vezető is megerősítette, hogy az oltóanyagok használata megengedett, mivel az emberi élet védelme a legfontosabb.

A Twitter és a Facebook is felfedezte a Pentagon által üzemeltetett kamuprofilokat, amelyeket végül töröltek. A Facebook már 2020 nyarán jelezte a Pentagon felé, hogy tudomásuk van a dezinformációs kampányról. A hadsereg kérte, hogy ne töröljék a fiókokat, mivel azokat a terrorizmus elleni harcban is használták, és ígéretet tettek, hogy abbahagyják az álhírek terjesztését.

Joe Biden elnöksége alatt az új Nemzetbiztonsági Tanács felszólította a Pentagont, hogy fejezzék be az oltásellenes propagandát. A Reuters információi szerint a kampány mégis folytatódott, és a Pentagon belső vizsgálata során több, elfogadhatatlan célú kampányt is találtak. A vizsgálat megállapította, hogy a General Dynamics IT, amely a külsős munkatársakat biztosította, nem tett megfelelő lépéseket a hamis felhasználói fiókok eredetének elrejtésére.

A Pentagonban végzett vizsgálat eredményeként részben visszavonták a korábbi rendeletet, amely lehetővé tette a hadsereg számára, hogy megkerülje a diplomatákat, és szűkítették a lehetséges propagandakampányok körét. A tampai bázis továbbra is működik, és folytatja a különböző pszichológiai műveleteket, amelyek célja az amerikai geopolitikai ellenfelek, például Kína és Oroszország befolyásának aláásása.

A General Dynamics IT 2021 februárjában újabb amerikai kormányzati megbízást nyert el, 493 millió dollár értékben.