Outlook használata: Kötelező lesz az extra hitelesítés

Szeptember 16-tól jelentős változások lépnek érvénybe az Outlook levelezőszolgáltatás használatában, amelyek az extra hitelesítési módszerek kötelező használatát írják elő a felhasználók számára.

A Microsoft bejelentette, hogy ősztől kezdődően a személyes fiókok tulajdonosainak, azaz a "hétköznapi" felhasználóknak, muszáj lesz valamilyen extra hitelesítési módszert alkalmazniuk az Outlook levelező használatához. A hagyományos e-mail–jelszó-páros már nem lesz elegendő a belépéshez. Aki eddig nem használt kétlépcsős azonosítást vagy hasonló védelmi réteget, annak a jövőben be kell vezetnie ezt a fajta biztonsági intézkedést.

A Microsoft tájékoztatása szerint a változásokat az indokolja, hogy a rosszindulatú felek könnyen ki tudják használni az egyszerű belépési metódusokat. Az e-mail cím ismeretében a jelszavakat a támadók számos eszköz segítségével kitalálhatják, így hozzáférhetnek a fiókokhoz.

Az új hitelesítési módszerek között szerepel a Microsoft Authenticator alkalmazás, amely a Play Áruházból és az App Store-ból is letölthető, de más opciók is rendelkezésre állnak. Ilyen például a biztonsági e-mail-címre vagy SMS-ben küldött belépési kód.

A cég továbbá bejelentette, hogy megszünteti az Outlook webalkalmazás "lite" változatát augusztus 19-én, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Windows régi Mail és Naptár alkalmazásainak támogatása is hamarosan megszűnik. A változás nem a céges felhasználókat, hanem kifejezetten a személyes fiókokat érinti, és a jövőben csak az Outlook.com webhely, valamint a modern hitelesítési megoldásokat támogató e-mail-kliensek lesznek támogatottak, mint például az új Outlook alkalmazások, az Apple és az Android beépített levelezői, valamint a Mozilla Thunderbird.