Az otthonfelújítási program hatása a magyar lakóingatlanokra

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az Otthonfelújítási program mintegy 30 ezer lakás felújítását teszi lehetővé, és körülbelül 200 milliárd forintnyi építési feladatot generál, elsősorban a mikró és kisvállalkozások számára.

Az ÉVOSZ becslése alapján Magyarországon nagyjából 2,2 millió olyan lakóingatlan található, amely bevonható a programba. A támogatás alapfeltételét jelentő 30 százalékos energiamegtakarítás különböző felújítási módokon érhető el, ehhez azonban szakértői közreműködés szükséges. A szakszövetség hangsúlyozza, hogy a sikeres támogatási kérelem elkészítéséhez és megvalósításhoz pénzügyi és építőipari szakértők bevonása elengedhetetlen.

A program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már az idei őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások. Az ÉVOSZ tájékoztatása szerint a felújításokhoz szükséges magyarországi gyártású építési termékek és a kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll.

A szakszövetség javasolja, hogy a kivitelezőket is minél előbb vonják be az energiamegtakarítást célzó előkészítésbe, és az alapos előkészítéshez a lakóingatlan műszaki adottságaiból kiindulva, a támogatást kérelmező pénzügyi lehetőségeit is figyelembe vevő szakértői közreműködés szükséges. Emellett fontosnak tartják, hogy a tapasztalatok felhasználásával újabb programok is kövessék az Otthonfelújítási programot, és a jövőben a társasházi lakások is részesei lehessenek a felújítási programoknak.