Otthonfelújítási Program: az utolsó lehetőség a gázkazánok korszerűsítésére

A tegnap bejelentett otthonfelújítási program valószínűleg az utolsó alkalom a gázkazánok korszerűsítésére, mivel 2025-től az EU már nem támogatja a fosszilis tüzelőberendezésekkel kapcsolatos energiahatékonysági intézkedéseket. A program keretében jelentős változások is történtek, többek között a hitel futamideje akár 12 évre is kitolódhat, és a jövedelemszámítás feltételei is kedvezőbbek lettek.

Az Otthonfelújítási program részleteit a Gordius Solutions Tender Kft. szakértője, Lengyel Klaudia ismerteti. A REPowerEU program keretében 108 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek célja a lakóépületek energiahatékonyságának javítása és a háztartások energiafelhasználásának csökkentése. A pályázat segítségével közel 20 ezer lakás kaphat új életet energetikai szempontból.

A program szinte minden energetikai korszerűsítést lehetővé tesz, beleértve a hőszigetelést, nyílászárók cseréjét, melegvíz-rendszerek fejlesztését és a fűtési rendszerek korszerűsítését. Fontos, hogy az energetikai fejlesztések során legalább 30 százalékos primer energiafogyasztás-csökkenést kell elérni.

A támogatás egyedi kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás formájában igényelhető, 2,5 és 6 millió forint közötti összegben. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a járás átlagjövedelmétől függ, és gyermek esetén kedvezőbb feltételek érvényesülnek. Az ingatlant nem kell biztosítékként bevonni, a futamidő 12 év, és a beruházásokat 24 hónapon belül kell megvalósítani.

A támogatást 2023. július 1-jétől lehet igényelni, a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2025. december 31-ig. A pályázat bonyolultsága miatt érdemes szakértői segítséget igénybe venni. A nagykorú, cselekvőképes személyek pályázhatnak, akik rendelkeznek magyar adóazonosító jellel, nincs adótartozásuk vagy 60 napon túli közüzemi tartozásuk, nem szerepelnek a KHR negatív listáján, és hitelképesek. Az ingatlannak 1990. december 31-e előtt kellett használatbavételi engedélyt kapnia, életvitelszerűen lakottnak kell lennie, és egy- vagy többlakásos családi háznak kell lennie.

A finanszírozási összeget utólag folyósítják, de ha az ÉMI NKft. oldalán regisztrált kivitelezőkkel valósítják meg a fejlesztéseket, akár 75 százalékos előleget is lehívhatnak. Az önerőbe beleszámítható a lakástakarék-pénztári megtakarítás, és a kölcsön fennmaradó része elő- vagy végtörlesztésre is felhasználható.