Az Nvidia a világ legértékesebb cége

Az Nvidia részvényárfolyama az elmúlt hónapokban szárnyal, miután bejelentették a mindenki számára elérhető ChatGPT-t, és ezzel elindult a mesterséges intelligencia új korszaka. A chipgyártó árfolyama rekordokat döntött, és mára a világ legértékesebb vállalatává vált, megelőzve ezzel a Microsoftot is.

2022 októberében még csak 10 dollár körül mozgott az Nvidia árfolyama, figyelembe véve az azóta végrehajtott 1:10 arányú részvényfelaprózást, mára azonban már 135,58 dollár felett jár. A cég piaci kapitalizációja nemrégiben meghaladta a 3000 milliárd dollárt, ezzel az Nvidia az első chipgyártó, amelynek sikerült bekerülnie abba az elit klubba, ahol jelenleg csak az Apple és a Microsoft található. A hétfői piaczárás után az Nvidia árfolyama 3,5 százalékot emelkedett, míg a Microsofté 1,3 százalékot, az Apple pedig 0,5 százalékot esett. Ez a változás tette az Nvidiát a világ legértékesebb vállalatává, mégpedig egy jelentős hátrányból indulva.

Az Nvidia részvényárfolyama tovább emelkedett kedden, elérve a 135,6 dolláros szintet, amivel a cég piaci értéke 3,336 ezermilliárd dollárra nőtt. Eközben a Microsoft részvényeinek árfolyama 0,2 százalékot esett, a cég értéke pedig 3,325 ezermilliárdon állt, így helyet cseréltek az Nvidiával a legértékesebb cégek listájának élén. Az Nvidia egyébként alig néhány napja hagyta le az Apple-t, amely 1,3 százalékos árfolyamesés után 3,278 ezermilliárdos értékkel áll a harmadik helyen. Az Nvidia részvényárfolyama idén eddig 182 százalékkal emelkedett, szemben a Microsoft-részvényes jóval szerényebb, 19 százalékos drágulásával.

Az Nvidia közel nyolcvanszázalékos részesedéssel uralja az MI-csipek piacát, így az mesterséges intelligencia elmúlt években látott ugrásszerű fejlődésével és térnyerésével párhuzamosan a cég is szárnyal. A cég vezetői májusban azt mondták, hogy a márciusban bemutatott és a világ legerősebb MI-csipjének tartott Blackwell iránti kereslet még jövőre is bőven meg fogja haladni a kínálatot.

Az Nvidia részvényeinek értékének emelkedése mögött több tényező is áll. Az egyik legfontosabb, hogy a vállalat kiemelkedő szerepet tölt be a mesterséges intelligencia fejlődő területén, különösen a generatív AI technológiák és az AI-alapú alkalmazások, mint a gépi tanulás, nagy teljesítményű számítógépek és adatfeldolgozás terén. Az Nvidia GPU-i, amelyek különösen alkalmasak nagy adatmennyiségek feldolgozására, növelték a cég iránti keresletet, különösen az olyan fejlett AI programokhoz, mint az OpenAI ChatGPT és a Google PaLM modellek.

Ezenfelül a vállalat jelentős szereplője a szuperszámítógépek és a nagy teljesítményű számítástechnikai piacoknak is, ahol a növekvő adatmennyiségek és fejlett technológiák miatt egyre nagyobb számítási kapacitásra van szákség. Az Nvidia továbbá innovatív megoldásokat kínál a metaverzum és a kiterjesztett valóság (XR) területén is, amelyek a virtuális környezetek és digitális ikrek létrehozására szolgálnak, és ez is hozzájárul a cég GPU-ira iránti kereslet növekedéséhez.

Az Nvidia működésének első néhány évtizedében főként számítógépes játékokhoz való chipeket gyártott, de Jensen Huang vezérigazgató a 2000-es években irányt változtatott, és a játékokon kívüli alkalmazásokban is használható grafikus processzorok (GPU) fejlesztésébe kezdett. A Forbes számításai szerint Jensen Huang jelenleg a világ egyik leggazdagabb embere, vagyona meghaladja a 117 milliárd dollárt.

A cikk megjegyzi, hogy a benne foglalt információk nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.