Itt a kamatdöntés! Fékezett, de nem állt meg az MNB

A Magyar Nemzeti Bank a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7%-ra csökkentette az irányadó kamatát. Ez a lépés összhangban van a szakértők általánosan várt lassításával az előző hónapok gyorsabb, 0,5 százalékpontos kamatvágási üteméhez képest.

A kamatcsökkentés a kamatciklus "lesimításának" tekinthető, mivel a jegybank várhatóan júliustól már nem fog további lazításokat eszközölni. A monetáris tanács döntését nem a kamatciklus lecsengése motiválta, hanem a gazdasági helyzet változása és a piaci várakozások módosulása. Korábban még úgy tűnt, hogy júniusban egy utolsó, nagyobb mértékű, 50 bázispontos kamatcsökkentésre kerülhet sor, azonban ez a várakozás megváltozott.

A gazdasági helyzet változását nem az infláció alakulása indokolta, hiszen májusban a fogyasztói árindex 3,8%-ról 4%-ra emelkedett, ami az éves drágulás ütemének kisebb mértékű növekedését jelentette, mint amire számítani lehetett. Habár a szolgáltatások áremelkedése aggodalomra adhat okot, az inflációs kép összességében nem romlott az elmúlt hónapban. Ugyanakkor a pénzpiaci helyzet ismét turbulenssé vált, amelynek leglátványosabb jele a forint gyengülése volt: május végén az euró árfolyama még 383 alá esett, de a múlt hét második felében már közelített a 400-as lélektani szinthez.

A nemzetközi környezet is kedvezőtlenebbé vált az elmúlt hónapban, ami szintén befolyásolta a jegybank döntését. Az Amerikai Egyesült Államokban a Federal Reserve borúlátóbbá vált az inflációs folyamatokat illetően, ami hatással van a feltörekvő országok kamatpolitikájára is. Az amerikai kiskereskedelmi forgalom májusi adatai alapján az előző hónaphoz képest csupán 0,1%-kal nőtt, ami elmarad az elemzői várakozásoktól és a lassulás jeleit mutatja, ez pedig növelheti a szeptemberi kamatcsökkentés esélyét. Ezzel szemben az amerikai ipari termelés májusban meglepetésre 0,9%-kal emelkedett, ami jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat és a szektor dinamikájának alacsony szintje ellenére pozitív jelzésnek tekinthető.

A jegybank többször jelezte, hogy az év végi kamatszint nem lesz jelentősen alacsonyabb a félév végén kialakulónál. A piaci szakértők is csak 1-2 további kamatcsökkentést tartanak lehetségesnek decemberig, tekintettel a várhatóan 4-5 százalék között ingadozó inflációra és a 4% feletti amerikai 10 éves kötvényhozamra. Van olyan szakértői vélemény is, amely szerint a második félévben egyáltalán nem lesz kamatcsökkentés. Így nagyon valószínű, hogy a mostani kamatcsökkentéssel véget ér a lendületes monetáris lazítás időszaka. Az amerikai kötvényhozamok csökkenése és a dollár gyengülése az euróval szemben további bizonytalanságot okozhat a nemzetközi pénzpiacokon.

A befektetői hangulat azonban továbbra is optimista, ami a részvényárak további emelkedését sugallja. A Bank of America alapkezelői felmérése szerint az intézményi befektetők jelentős mértékben csökkentették készpénzállományukat, ami a részvények iránti bizalom jele lehet. A felmérés szerint a készpénz és a készpénzhez hasonló eszközök aránya 4 százalékra esett vissza, ami 2021 nyara óta a legalacsonyabb szint. Ez a kockázatvállalási hajlandóság növekedését jelzi, ami a részvényárak további növekedését eredményezheti. Az amerikai elnökválasztás közeledtével a befektetők figyelme még inkább az amerikai és a globális kereskedelmi kapcsolatok felé fordulhat, ami további változásokat hozhat a piacokon.